Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
sadhu-sanga

(az előző pénteki rész folyatatása)

Szvámí Tírtha: És mi a helyzet az aparádhokkal, a mantrázás közben elkövetett hibákkal? Hogyan látod?

Krpadhám: Nem jó. Mert nincs eredmény.

Szvámí Tírtha: Mert nincs eredmény – helyes! Zengheted a szent neveket ezer évekig, de ha nem figyelsz oda, nem éred el a mantrázás gyümölcsét. Mi a mantrázás gyümölcse?

Hajagríva: Istenszeretet.

Szvámí Tírtha: Helyes. Egyszerű szeretet, vagy extatikus szeretet? Óvatosnak kell lennünk, annak érdekében, hogy elérjük célunkat, meg kell próbálnunk mindent helyesen csinálni. És hogyan kerüljük el a sértéseket? Néha találkozom olyan emberekkel, általában keresztényekkel, akik olyannyira félnek az sátántól, hogy sátán tudatosságot fejlesztenek ki. Mindenhol látják a sátánt: „Óh, ez a sátán trükkje! Ez a sátán mosolya!” és elfelejtik szeretett Urukat – az Úr Jézust. Jobb tehát, ha a sátán tudat helyett, inkább Isten tudatosságot fejlesztünk ki. Ha tehát bhakta körökben alkalmazzuk ugyan ezt, sok bhakta májá tudatosságot fejleszt ki. „Óh, ez májá, illúzió, ez aparádh! Prabhu, amit csinálsz az aparádh! Amit én teszek, az az abszolút igazság, de amit te cselekszel, az aparádh!” A májá tudatosság kifejlesztése helyett tehát, legyünk inkább isten-, Krsna-tudatosak! Az elmédet, az érzéseidet fókuszáld Istenre, a pozitív oldalra. Ne a sötét oldalra.

A legjobb módja az aparádhok elkerülésének mantrázás közben, az, hogy odafigyelünk. Mert ha kapcsolatban állunk a forrással, a pozitív oldallal, a negatív automatikusan eltűnik. Nagyon egyszerű. Ez a módja a sértések elkerülésének. Persze nagyon jó, ha ismerjük a sértések listáját, ha azonban pozitív szolgálatokkal vagy elfoglalva, természetes mód, automatikusan elkerülöd a nagy hibákat.

Rúpa Gószvámí listáján a második a nem hívők társaságának kerülése: aszat-szanga-tjága, éi vaisnava-ácsára [1]. Feladni tehát az aszat, nem-maradandó, nem-isteni társaságot – ez a vaisnava egyik jele. Az aszat az illúzió, a szat a valóság. Aszató má szad gamaja – a valótlanból vezess a valósra. Jelen kell lennie ennek a változásnak, a valótlanból el kell jussunk a valóshoz. A valótlan társulástól el kell jutnunk a valódihoz. Óvatosnak kell lennünk: nem azt írják, hogy egy vaisnava adja fel az emberek társaságát. Mert ha valaki ily módon értette volna meg ezt az alapelvet, mielőtt eljött hozzád, és átadta az üzenetet, most nem ülnél itt. De mit jelent feladni a nem-hívők társaságát? Nem azt jelenti, hogy rendben, hétfőn még hibáztunk, mert bementünk dolgozni, de holnap – most, hogy már tudjuk – fel kell adnunk a hamis kapcsolatokat. Bemegyek tehát a munkahelyemre, és azt mondom a főnökömnek: „Sajnálom, de aszat-szanga vagy, én meg vaisnava, ezért hát „aszat-szanga-tjága, éi vaisnava-ácsára.” Nem, a társulás azt jelenti, hogy osztozol az eszményeikben – pozitív és negatív értelemben is. Ha tehát buta emberekkel társulsz, és osztozol az eszményeikben, az aszat-szanga. Ha azonban a szentekkel társulsz, és az ő eszményeikben osztozol, az szat-szanga. Mégis, ha csak fizikálisan társulsz a szentekkel, és mégsem osztozol az eszményeikben, az megint csak aszat-szanga a számodra. A formalitás nem elég: „Itt ülök húsz éve a templomban, de nem csinálok semmit” – ez nem elég. Tegyél valamit! Osztozz az eszményekben! Légy aktív a szolgálatban. És mi a szat-szanga igazi jelentése?

Krpadhám: Az igazságról beszélgetni.

Szvámí Tírtha: Közelebb, közelebb, igen! A szat-szanga szó szerinti jelentése „találkozni az igazsággal”. Szembenézni az igazsággal. Ezért egy igazi szat-szanga igényes. Tényleg szembe akarsz nézni az igazsággal, vagy egy olcsó, könnyű, és finom változatot szeretnél? A szat-szanga tehát azt jelenti „találkozni az igazsággal”. És mivel Krsna a végső igazság, a szat-szanga végül is azt jelenti, hogy „találkozni az igazság szerető aspektusával”. Ne kerüld tehát az embereket, a rossz szokásaikat kerüld el. Segíts nekik eljutni a lelki megvalósítás egy magasabb szintjére.

1. Csaitanja Csaritámrita, Madja-lílá,  22.87Leave a Reply