Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha 2017. 01. 05-i szófiai esti tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

„Krsna Dzsaj és Vidzsaj felszabadításán kívül még azért szállt alá, hogy beteljesítse ígéretét, melyet még Rámacsandra alakjában hajdanán tett.”1 Rámacsandra nagyon ismert személyiség Indiában. Ő az ideális király és a birodalma az ideális királyság. Úgy tartják, sokan még ma is ennek az ideális királyságnak az újbóli eljövetelére várnak Indiában. Rámacsandra király, vagy ahogy az indusok mondják: Rádzs Rámhoz hasonló – ideális személyre várnak a társadalom irányításához. Ha egy ilyen vezető eljön, az olyan lesz, mint egy kisebb aranykor. Azt mondják, egy jó vezető, egy jó király akár egy egész országot képes felemelni, de egy bukott király még egy nagyon erős királyságot is romba tud dönteni.

Rendben van, mi nem vagyunk királyok, de még csak miniszterelnökök sem. Nagyon kis területre van befolyásunk, de ugyanaz az elv érvényes erre is. Ha jó vezetők vagytok a saját környezetetekben, akkor még egy nehéz helyzetet is képesek vagytok rendbe hozni, előre mozdítani; viszont, ha erkölcstelen vezetők vagytok, akkor még a legjobb körülményeket is képesek vagytok tönkre tenni. A legtöbben családfők vagytok, vagy felelősségteljes emberek a saját életetekben, tehát legyetek szívesek – viselkedjetek felelősségteljes királyokként, hiszen ilyenkor tudtok emelni másokat. Ne legyetek erkölcstelen emberek! Emelnünk kell a tudatosságunk szintjét – hogy több lelkiség, isteni megnyilvánulás, spirituális ráérzést érjünk el, jobban megérthessünk másokat és jobb megoldásokat találjunk. Emelni a tudatosság szintjét annyit jelent, hogy még lelkibbé válunk.

Tehát Ráma egy nagyon kedves személy és valóban egy nagyon jó király. Tudjátok Krisna is jó király, de a gazdagsága és a  „mindent megtehetek” hangulat vonzza az úgymond hasonló mentalitású embereket. Mit jelent ez? Látom egy kicsit összezavarodtatok, de elmondom hogyan értem. Tudjátok Vrndávan nincs messze Delhitől, ahol 10-20 millió ember él, egy nagyon nyüzsgő város, sok jómódú emberrel. Mostanában divat lett Vrndávanba menni: „Jól van, amint délután végzünk a munkánkkal – menjünk el Vrndávanba az esti áratira! Ugorjunk be a luxus autónkba és látogassunk meg Bánké Bihárít.” Tehát ez az aranyifjak új szokása – meglátogatni a szent helyeket. Ezért néhány helyen a pudzsárik és a templomi vezetőség próbálják kiszolgálni ennek a generációnak ezt az igényét. Tehát a kor divatja szerint szolgálják Krisnát. Tudjátok, régen nagyon pompázatos ruhákat, díszeket és ékszereket öltöttek Krisnára. Manapság pedig néha a legmodernebb mobiltelefonjaikat ajánlják fel az oltáron. Tehát Krisna megkapja a fuvoláját és a mobiltelefonját is. Egyszer  nagy botrány volt abból, hogy a pudzsári egy új, különleges ruhadarabot adott Krisnára – mégpedig farmert. Valamennyi hagyomány követő hívő elborzadt, míg az aranyifjak szerintem nagyon boldogok voltak: „Ő a mi emberünk!”

Tehát így értem ezt – Krisna olyan, mintha élvezné a helyzetet: „Óh, a bhaktáim ily módon szeretnek Engem – elhozzák a legjobb dolgaikat, amit szeretnének felajánlani Nekem.” Mert Ő nagyon közel áll a jelen korszakunkhoz – hiszen csak ötezer évvel ezelőtt élt. Rámacsandra sokkal békésebb, sokkal hagyományosabb. Nincs farmer. S Ajódhjá körül, ahol Rámacsandra született nincs olyan sok jómódú fiatal sem.

Egyszer volt lehetőségem Ajódhjába utazni – ez egy nagyon-nagyon elbűvölő hely. Dzsanmaszthán kiemelt hindu komplexumában van egy templom, melynek a bejáratánál nem olyan egyszerű a belépés; regisztrálnotok kell, majd várakozni a sorban – és még a vízumotokat is meg kell mutatnotok. Szóval meglehetősen problémás volt bejutni erre a helyre. De akárhogy is, milyen volt az általános hangulat Ajódhjában? Nagyon egyszerű, puritán, szegény embereket láthattunk – mint Ráma királyságának a polgárai. Az összes templom Rámának volt szentelve; csak egyetlen Visnu templom van Ajódhjában – ott Visnunak négy karja van és fekete színű. Tehát érdeklődtünk az emberektől: „Hol találjuk ezt a Visnu templomot?” Azt mondták: „Visnu templom? Visnu? Visnu….?” Majd azt felelték, hogy: „Ó – a fekete Rámát keresitek!? Igen, tudjuk hol van!” Annyira bájos! Nekik minden Ráma. Ezért mondtam, hogy Rámacsandra egy nagyon-nagyon kedves személyiség, nagyon jó király, aki minden polgárát megvédelmezi.

1Felolvasás a Gurudév c. könyvből

 

 Leave a Reply