Archives

Calendar

July 2020
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaJun

6


'The black horse'

(Szvámí Tírtha 2013. májusi tanítása)

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

Dragi kérdése: Amikor eljön az idő, oda kell szentelnem magam, oda kell adnom a testem Krsnának, s azt mondani, hogy: „Krsna, tégy velem. amit akarsz, hadd legyek akaratod eszközévé!” Ha valaki képes odaszentelni magát, mondhatjuk azt, hogy az Úr kegyéből a cselekedetek és a visszahatások közötti kapcsolat lerövidül?

Szvámí Tírtha: Valójában az önátadás a módja a karmikus kötelékek gyengítésének. Tudjuk, hogy az isteni hang juttat el bennünket az Úrhoz, Krsna lótuszvirág lábaihoz. De még a figyelmetlenül kiejtett nám vagy hang is megadhatja felszabadulást. Tehát a karmikus visszahatások és a rabság enyhítése a jó mantrázás következménye. Ez egy másodlagos hatás. Természetesen, a karma, mellyel ezt az életet elkezdtük, be kell, hogy teljesedjen, végig kell, hogy éljük. Általában azonban, ha kifejezzük hajlandóságunkat, egyetértésünket a Legfelsőbbel, a visszahatások arányosan csökkennek. Ott van a visszahatás, viszont kisebb, mint amit máskülönben kapnunk kellene. A lelki cselekedeteknek is van visszahatásuk. Azonban azok visszahatása a tökéletesség. Tehát van mód rá, hogy a tettek és visszahatások csapdáján felülkerekedjünk– s ez a tökéletesség. Akció – reakció – perfekció.

Mahá-visnu kérdése: Mahárádzs a kérdésem a környezetünkhöz és az emberekhez való viszonyulásra vonatkozik. Krsna azt mondja a Bhagavad-gítában[1], hogy alázatosan, szolgálatkész módon kell közelednünk a lelki tanítómesterhez, hogy megláthassuk az igazságot, mert a lelki tanítómester már látta az igazságot. Ha nem ilyen hozzáállással közeledünk, megkaphatjuk-e, megvalósíthatjuk-e az igazságot, ha nem ilyen módon közeledünk – alázatosan, szolgálatkész módon – mindenkihez? Mert nem tudhatjuk, ki a lelkileg emelkedett.

Szvámí Tírtha: Igen, ezért a leghelyesebb tisztelni mindenkit. Mert nem tudjuk, ki kicsoda. Talán azt gondolod, hogy: „Ez a fickó nagyon elesett, jelentéktelen bhakta,” de lehet, hogy Krsna kedvence. Tehát hogyan lehet ezt megtudni? Ezt hívják ‘a fekete lónak’. Biztos vagyok benne, hogy benneteket nem nagyon érdekel a lóverseny, de tudjátok, hogy mit jelent a fekete ló? A fekete ló a váratlan befutó. Senki sem várná, hogy az a ló nyeri majd meg a versenyt. Mindenki a nevesebb lovakra fogad, aztán hirtelen jön a fekete ló, és ismeretlenül megnyeri a futamot. Tehát sohasem tudhatod, hogy ki a fekete ló a bhakták között; ki Krsna kedvence, ki fogja megnyerni a versenyt. Ha az élet egyáltalán verseny – de azt gondolom, hogy értitek. Ezért jobb tisztelni mindenkit. Mert akkor nem veszíthetünk.

Másfelől: igen, még a vétkesek is megvalósíthatják az igazságot. A felszabadulás vagy látszat-felszabadulás még a bűnösök számára is elérhető. Még azok számára is, akik tagadják Isten létezését, elnyerhető a felszabadulás. Egyfajta igazság, melyet elnyerhetsz. De a Legfelsőbbel történő szeretetteljes kapcsolatot – azt nem. Ez a különbség. Ezért kell pozitívnak lennünk – nem elég, ha csupán Krsnára, a Legfelsőbb Úrra gondolunk mindig, de pozitív érzésekkel kell lennünk Irányába. S szerencsére az isteni üzenet erősebb, mint az ellenállásunk. Még, ha nem is vagyunk eléggé befogadóak, bejut a füledbe. S ha bejut a fülbe, elér a szívig. Megtisztítja a szívet. S akkor megkezdődik egy nagy átalakulás. Ahogy Sríla Szádhu Mahárádzs mondja: „Elkezdesz a szemeddel beszélni”. S mik a szemünk szavai? Ez az a valami, amit a Legfelsőbbnek történő felajánlásként kell használnunk – a könnyek.

 

[1] Bhagavad-gítá 4.34.

 Leave a Reply