Archives

Calendar

February 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Smiling man and woman with baby on carpet

Krsna itt leírja a démonikus természetet, és annak érdekében, hogy elkerüljük, meg kell értenünk ezt.

„A démoni emberek nem tudják, mi a helyes és mi a helytelen cselekvés. Sem tisztaság, sem helyes viselkedés, sem pedig igazlelkűség nem található bennük.” [1]

Hm. Hogyan döntsük el, hogy mit tegyünk, és mitől tartózkodjunk? Annyi kötelességünk van. Hogyan tudhatjuk, hogy mi a helyes és mi a helytelen? Oly sok különböző tényező befolyásol minket! Például a kultúránk. Igaz? Nagy hatása van az emberekre. Úgy tanítottak, hogy bizonyos példákat kövess, másokat pedig elkerülj. Vegyünk például egy nagyon egyszerű testi funkciót: böfögés. A mi társadalmunkban a böfögés úgy néz ki, mintha a test egy hibás működése lenne. És semmi kétség afelől, hogy nem igazán udvarias, hogy ha meghívnak valahová, és a praszádam után egy jó hangosat böffentesz. De például Indiában ez egy jel, hogy: „Ah, csodálatos! Nagyon finom volt! Köszönöm!” Olyan ez, mint a szakács dicsőítése. Különböző kultúrák – ugyanazon cselekedet különböző jelentései. Itt úgy gondoljuk, hogy ezt nem illik, ott a testnek ez egy természetes működése, és nem próbálják meg visszafogni.

És még annyi sok más tényező van, mint például a mentalitásod, mely meghatározza cselekedeteidet és szerepeidet. Vannak bizonyos késztetések, bizonyos ösztönök, melyek hatással vannak rád, és cselekszel. Aztán ott van a karmád, mely meghatározza a lehetőségeidet – jelen élet, előző élet, oly sok összegyűjtött tett és visszahatás. Néha új karmát hozunk létre. Ezt tehát az összefüggések és nehézségek nagy hálózata.

És van némi belső inspiráció is – ha finomabb szintekre lépünk, van valami belső inspiráció. A cselekvés kényszere. És végül az isteni elv vezet minket.

Ezt tehát a skála: a tested, a testi funkciók, ösztönök, a kultúrád, az egoizmusod, a pránád, vagy az életre való késztetés, és az isteni elv, ami vezet téged. Oly sok faktor, mely meghatározza cselekedeteinket! És lelki emelkedettségünktől is függ, milyen szinten azonosítjuk magunkat. Vajon a test vagy a lélek szerint cselekszünk-e? És minél magasabb szintre jutunk, annál harmonikusabbak lesznek cselekedeteink.

És mivel ez egy nagyon bonyolult rendszer, nehéz eldönteni, hogy mit tegyünk, és mit ne. Az ősi bölcsek azt mondják, hogy az emberek olyan furcsa élőlények, akik tudják, hogy mi a helyes, mégis, szándékosan azt teszik, ami nem helyes. És azt is tudják, hogy mit kerüljenek el, de úgy tűnik képtelenek elkerülni a rossz cselekedeteket. Ne legyetek tehát ennyire egyszerű emberi lények, akik, habár tudják, nem tudják megtenni. Ne légy saját karmád áldozata. Hanem próbálj meg egy magasabb befolyás alá kerülni.

Annak érdekében, hogy helyesebben tudjunk cselekedni, tanulnunk kell. Mert korábban már megértettük, hogy a böfögés, nem egy túlságosan szép társadalmi tevékenység, vagy például társaságban eregetni. Bizonyos cselekedeteket tehát kontrollálnunk kell. Semmi különös, ha eszel, lesznek bizonyos gázok, nem probléma. Ezt mindannyian tudjuk. És nem csak gázok, hanem ürülék is lesz. És ez nem hiba. Mert ha eszel, annak vannak bizonyos eredményei. Ez tehát egy természetes funkció! És néha nagyon boldogok vagyunk ezért a természetes funkcióért. Például egy újszülött esetében. Mikor először produkálják ezeket a gyümölcsöket, mi történik? Boldogok vagytok: „Ah! Egészséges!” Jól működik a teste. És számottevő ideig ez az apa és anya mindennapi funkciója, hogy gondoskodik a gyermek e szükségletéről. Vagy például, ha nem működik rendesen az emésztésed, végre kiürítheted a beleidet, szintén nagyon boldog vagy. Néha tehát ezek az alap testi funkciók nagyobb fontosságot kapnak. És ahogy öregszel, ezek az egyszerű testi funkciók is nehezebbé válnak.

Szépen kell tehát kezelnünk az időt. Ne vesztegessük az időnket az illemhelyen, hanem csináljunk valami ennél fontosabbat is. Mert az emberi élet értékes. Nagyon jó lehetőség a tökéletességre. De annak érdekében, hogy tudjuk, mit tegyünk a tökéletesség érdekében, és mi az amit elkerüljünk, valakinek tanítania kell minket. Ha tehát a lelki tudományt szeretnék megtanulni, egy lelki tekintélyhez kell fordulnunk.

[1] Bhagavad-gítá 16.7.Leave a Reply