Archives

Calendar

October 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
205740_10150177599750489_1187575_n

(Szvámí Tírtha 2016.07.31. szófiai esti tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

„Az emberben ragaszkodás ébred az érzékek tárgyai iránt, miközben rajtuk elmélkedik. Az ilyen vonzódás vágyat, a vágy pedig dühöt szül.”[1]

Tehát így hangzik a folyamat elemzése, hogy mi történik akkor, ha nincsenek fegyelmezve a gondolatok, melyek automatikusan, állandóan valamilyen témát keresnek maguknak. Ha nincsen lefoglalva az elmétek az Úr szolgálatában, akkor valamilyen más tevékenység után fog nézni és kezdetét veszi ez az egymásra épülő sor. Ha valamin meditálni kezdtek, valamilyen érzéktárgyon, azonnal ragaszkodni kezdtek hozzá, majd az egyszerű ragaszkodásból egy magasabb, még intenzívebb fajta ragaszkodás, a kéj születik és abból pedig düh fakad. S valójában ugye ezeket a dolgokat szeretnénk elkerülni? Nem kedveljük ezeket a negatív tulajdonságokat, annak ellenére időről időre mégis felbukkannak!

A következő vers pedig így szól: „A dühből illúzió ered.”[2] Tehát ne hallgassatok egy dühös emberre! Nem, ez így nem igaz! Igen is hallgassatok a dühös emberre, mert ő az igazat mondja! Azt javasolják, hogy mindig figyeljünk oda, amit egy gyerek, egy részeg és egy dühös ember mond, mivel ők nem udvariaskodnak, hanem őszintén elmondják a véleményüket! Úgy beszélnek rólatok, ahogy vagytok.

Persze általánosságban tisztában vagyunk azzal, hogy a harag nem jó tanácsadó, de, ha mérgesek vagyunk, teljes illúzióba kerülünk és szinte megfeledkezünk mindenről! A harag egy nagyon intenzív tudatállapot, mit sem szólva a gyűlöletről! A gyűlölet olyan koncentrált, hogy tökéletesen elemezni fogja a gyűlöletének tárgyát, sőt még a nemlétező dolgokat is látni véljük! Tapasztaltátok már, hogy annyira gyűlöltök valakit, hogy állandóan rá gondoltok? Szinte lehetetlen megszabadulni a másik ember gondolatától, igaz? Lehet, hogy Istent is gyűlölnünk kellene…? Akkor az egy nagyon intenzív gondolat lenne Őfelé és igencsak alaposan tudnánk elemezni a „gyűlöletünk tárgyát”! De úgy látom, ez a gondolat nem igazán tetszik nektek? Ezért pusztán tudatosnak lenni vagy negatív kapcsolatban állni a Legfelsőbbel még nem elég! Mert a harag pont olyan, mint egy torz tudatállapot, illúziót szül!

„…az illúzióból emlékezetzavar származik. Ha zavart az emlékezet, elveszik az értelem, s az értelem elvesztésével az ember ismét visszasüllyed az anyagi lét mocsarába.” [3]

Ez a bukás rövid története! Még ha el is értetek egy bizonyos tudatszintet, de sajnálatos módon belegabalyodtok ebbe az egymásból következő láncolatba, akkor visszakerültök arra a leesett szintre. Ez egy keserű pirula! Mi a teendő, hogyan kerüljük el ezt a leesést?

„De, aki képes a szabadság szabályozó elveinek gyakorlása által uralkodni az érzékszervein, az elnyerheti az Úr teljes kegyét.”[4]

Itt valami nagyon fontos dolog van megemlítve – „a szabadság szabályozó elvei”. Ebből a kifejezésből mi csak a második részt szeretjük, a ‘szabadságot’. Nem szeretjük a szabályozó elveket! De sajnálom, kötelezettségek nélkül nincs szabadság, nincsenek jogok! Egyetértetek? Szeretnénk rendelkezni a jogainkkal, ezért nagyon tanulságos ez a vers! Tehát meg kell tanulnunk, ill. követnünk kell a szabadság szabályait és akkor majd el is nyerhetjük azt! S azon túl, úgy mondják, hogy elnyerhetitek az Úr teljes kegyét. Praszádam adhigaccsati – el fogjátok nyerni a teljes kegyet! S ami lehetetlen egy ember számára nagyon is lehetséges az isteni kegy számára!

(folytatása következik)

[1] Bhagavad-gítá, 2.62.

[2] Bhagavad-gítá, 2.63.

[3] Bhagavad-gítá, 2.63.

[4] Bhagavad-gítá, 2.64.Leave a Reply