Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
сан-киртан

Mi az együttes mantrazengés másik neve – hogy mondják szanszkritul? Szankírtan – helyes. Mit jelent a szankírtan? A kírtant értjük, ez a nevek zengése és éneklése. És mit jelent a szan? Együtt énekelni. Ha ülsz otthon és zenged a neveket, az rendben van. Ez a kírtan. Ha nem vagy erős, akkor kír. Vagy pedig tan. Gyenge kírtan, fél kírtan. De amikor összegyűlünk ez a személyes kírtan szankírtan kezd lenni. “Szan”, azt jelenti együtt, együttes törekvés, együttes erő. De a “szan” azt is jelenti “szamjak”. Szamjak – a kírtan tökéletessége. Ha tehát tökéletessé akarjuk tenni mantrazengésünket, akár énekléssel, akár az imafüzérünkön zengve, igen kedvező, ha másokkal együtt csinálod.

Néhányan azt mondják, hogy a felszabadulás magánügy. Te és Isten. De mondhatjuk, hogy a bhakti-jóga közösségi ügy, szádhu-szanga. Ezért a folyamatunk öt gyakorlata a következő: náma-kírtana, szádhu-szanga – a nevek zengése, társulás a szentekkel – a Srímad Bhágavatam és a szentírások hallgatása, szent helyen élni, és a múrtik imádata. Ez tehát nem egy bonyolult vallás. Mindössze öt alapelv.

Próbáljátok meg tehát mindig tökéletesíteni a mantrazengéseteket. Csak egy minőség van, amit hozzá kell adnunk a mantrazengésünkhöz, és ez a szolgálatra való vágy. Raghunáth dász gószvámí, aki a hat gószvámí közül a legfőbb raszik ácsárja, ott ül a Rádhá-kunda partján és Rádháráni különleges kegyéért fohászkodik, hogy be tudjon kapcsolódni a szolgálatba. Ilyen legyen a mi hangulatunk. És akkor bármikor is légy bajban, vagy hamis boldogságban, légy kapcsolatban a Legfelsőbbel. Akkor jön az igazi íz. Minden dicsőséget a szent névnek és az Isteni Párnak!

Jamuná kérdése: Mahárádzs, szeretném megkérdezni… Mert azt mondják, hogy magasabb szinteken a bhakti inkább egy hangulat, a mantrázás lágyít meg minket és tesz érzékennyé, vagy a társulás a bhaktákkal lágyít meg minket és tesz érzékennyé, hogy lágyabban és több érzéssel tudjunk mantrázni? Vagy a kettő együtt?

Tírtha Mahárádzs: Nagyon jó kérdés. Azt hiszem nemrég említettem annak a személynek a példáját, aki könyvből tanult meg angolul. És amikor angolokkal találkozott, megkérdezték: „Ez egy nagyon érdekes nyelv. Melyik is ez, amit beszélsz?” Ha tehát ülünk otthon, a szobánkban, kírtanázunk, ha ülsz otthon és mantrázol, egyáltalán nem biztos, hogy az szankírtan. De egyet értek, hogy a körülöttünk lévő bhakták minőségének és hangulatának óriási hatása van ránk.

Tudjuk, megérettük, hogy guru-bhakti nélkül nincs Krsna-bhakti. Ha tehát a lelki tanítómesterünkön meditálunk, előbb-utóbb átvesszük a hangulatát. Ez egy misztikus tranzakció. Mindazonáltal a mantrázásnak és a társulásnak is működnie kell, mind a kettőnek. A válasz az ilyen kérdésekre általában nem egyik vagy másik, hanem mindkettő.Leave a Reply