Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Харибол, скъпи бхакти!
Моля приемете нашите смирени и почтителни поклони.
С благословиите на нашия любим Гурудева Бхакти Камала Тиртха Махараджа започваме нов пощенски списък наречен „Шаранагати” и се молим за благосклонността на Божествената Двойка и на всички вас, милостиви вайшнави, да можем да изпълняваме това служене.
Идеята, която стои в основата на това е общността ни да бъде винаги свързана и обединена около нашия Учител, чийто безценни слова и поучения ни помагат винаги да помним и никога да не забравяме Божествената Двойка.
Веднъж Гурудев ни разказа историята за стола на Наполеон: „Когато Наполеон атакувал Русия, той пропуснал да пресметне едно нещо: че е твърде далеч и че е твърде студено. Така че войниците му били в много тежко положение. Те били малка група и било толкова студено, че колкото и да опитвали да се опазят, щели неминуемо да замръзнат. Тогава той измислил този стол. Войниците седнали в редица един зад друг по следния начин: представете си че пред вас седи друг вайшнава, пред него друг, пред него друг – образувайки кръг. Така се топлели заедно като се прегръщали един-друг и споделяли топлината. И по такъв начин оцелели в тази студена нощ. По отделно всеки сам би загинал. Но като седели в кръг един зад друг и се обгръщали, те оцелели.”
По подобен начин и ние бихме премръзнали до смърт ако бъдем оставени сами, без топлината на нашата благодатна садху-сангха. Затова бихме искали да започнем ежеседмично да споделяме малка част (по 1-2 странички) от ученията на нашия Гурудев и това да ни бъде здрава опора във времена на трудност и вдъхновение във времена на радост. Изданията ще бъдат на английски, унгарски и български език, така че всеки да може да се възползва от тези хари-катха.
Ако по някаква причина не желаете да участвате в това, просто се отпишете от пощенския списък.
С надежда че ще приемете този опит и милостиво ще ни извините за грешките, които може да ни се изплъзнат въпреки всичките ни усилия,
Оставайки ваши в името на служенето:
Читра Деви даси
Палана Шакти Деви даси
Манохари даси
Ванча-калпа тарубхйаш ча
Крипа-синдхубйа ева ча
Патинам паванебхйо
Вайшнавебхйо намо намаха


Leave a Reply