Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Как да избегнем въздействията на гуните и да постъпваме според духовната си идентичност? Кришна казва, че тези, които са на извисено ниво, нямат влечение към материалните неща. Но онези, които все още са обусловени от тялото, трябва да контролират себе си. Основните наклонности на тялото са много прости и универсални за всички живи същества – като например поддържането на себе си и продължаването на рода. За да поддържа себе си всяко живо същество се храни, защитава се и си почива. За да продължат рода живите същества имат сексуални дейности. Всичко това е съвсем естествено на телесно ниво: ядене, спане, самозащита и продължаване на рода. Докато имаме материални тела малко или много трябва да се занимаваме с тези въпроси. И всяка религия дава съвети по отношение на това.

 

Разликата между обикновения човек и отдадения е, че преданият може да каже: „Не!”, когато желанието дойде. Понякога отдаденият също попада под влиянията и атаките на различни желания, касаещи тялото или ума, но той може да им каже: „Не!”. А какво е нашето „Не!” на желанията? То е едно голямо „Да!” на Кришна. Ако сме привлечени от духовното, от по-възвишените неща, незабавно привързаността ни към по-низшите неща ще намалее.

 

Нека сме достатъчно интелигентни да не попадаме под въздействието на желание или отвращение, понеже те са двете крайности на едно и също нещо. Когато сме неутрални, когато сме непривързани, независими, тогава нито мразим, нито сме привлечени. Да си привързан или непривързан е нещо много по-дълбоко. Докато сме зависими, нека контролираме телесните желания и функции. Всичко може да бъде овладяно и вложено в служене на Кришна. Ние използваме всичко за най-доброто служене – очите си, за да виждаме Кришна, ушите си, за да пием с тях нектар, слушайки кришна-катха (разговорите за Кришна).

 

На друго място в „Бхагавад Гита” (5.22) Кришна казва, че  мъдрият не се привързва към сетивните обекти, понеже щастието, извлечено от връзката на сетивата със сетивните обекти е твърде преходно. Така че не се удовлетворявайте от някакви мимолетни наслади. Вложете интелигентността си. Трябва да сте напълно, съвършено и постоянно щастливи.Leave a Reply