Archives

Calendar

June 2020
M T W T F S S
« May    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
meditation

Въпрос: Известни са много школи в йога. Защо съществуват разни видове йога? Какво е различното и общото помежду им?

Свами Тиртха: Напоследък се дават множество имена на различни йога практики, тъй като в наше време дори на Запад йога започва да става много популярна. Затова понякога хората дават различни названия, например „интегрална йога и т.н. Макар че, ако се върнем към класическите видове йога, те са по-ограничен брой. Преди сто-двеста години авторитетите, които живеели по онова време, класифицирали йога според различни принципи. Според тези принципи има например: хатха-йога – хатха означава да се обединят силите на слънцето и луната; след това карма-йога, карма – това са благоприятни дейности, правилни дейности; а раджа-йога комбинира практиките на аскетизма или асаните с пътя на знанието; и накрая те добавят също и бхакти-йога, пътя на посветеността или пътя на божествената любов. В историческа перспектива обикновено това е, което се открива.

Но ако се върнем още по-назад в миналото, в разкритите писания на Индия, практически ще намерите само три типа йога – в съответствие с основните идеи и главните практики. Единият тип се нарича пътят на действието – това е карма; другият е пътят на знанието – това е гяна; и третият е пътят на посветеността (бхакти). Това са категориите според Ведите, разкритите писания на Индия, в които се съдържа различна информация, свързана с тези три теми.

Карма, дейността, не е просто действие-последица, това е знанието за правилното действие, това е знанието за ритуалното действие – как да извършваме жертвоприношения, как да пречистваме своето съществуване, как да минаваме през свещени обреди и тайнства – всичко това се съдържа в пътя на дейността. Така че от една страна можем да кажем, че това е героично дело, пътеката на героите. Те винаги трябва да постъпват в съответствие с нравствените изисквания, съвсем честно, по много чист, по много справедлив начин. Такива аспекти присъстват в карма-йога, пътя на действието.

Второто е пътят на знанието (гяна-йога), където се стремите да анализирате и подробно да изследвате елементите на живота – материалния живот отвън, както и вътрешната си конструкция тяло-ум. И посредством този анализ и изучаване на писанията, достигате до известни заключения. Защото божественото познание, което можете да постигнете, култивирайки този път, ви освобождава от оковите на материалното битие – т.е. чрез него можете да постигнете избавление.

И накрая, третият тип йога е бхакти-йога, или пътят на посветеността, и той по-скоро касае емоционалния подход към висшите истини, помага ви да развивате божествени чувства, помага ви да се доближавате все повече и повече до своето духовно съзнание и идентичност, и също да установите жива и любяща връзка с Бога.

И така, единият тип засяга дейностите ви, другият – вашето съзнание, а третият – емоционалната ви отдаденост. По този начин на практика всички основни сфери на човешката дейност, на човешкия живот са въвлечени по различни начини. Разбира се, всички различни школи – независимо дали става дума за традиционните школи като карма, гяна и бхакти или за съвременните като раджа-йога, хатха-йога, и т.н. – споделят някои общи елементи.

Един общ елемент е медитацията. Това се е превърнало в много популярен израз, понякога леко недоразбран. Защото медитация означава да свържеш личното си съзнание с безграничното божествено съзнание. Това е като установяване на канал между човешкото същество и Върховния Бог или върховното познание. И съществуват различни техники за медитация, но е най-добре тя да се практикува под ръководство, или в следване на правила и предписания.

Друга обща характеристика на йога е начинът на живот, визията и подходът на йогите: умиротвореност, ахимса – т.е. да се избягва насилието – саттвичен стил на живот; всички тези неща са препоръчителни, за да се практикува йога правилно.

Инак съществуват и разлики, например различни медитативни техники. Но есенцията е да свържете своето съзнание с върховното съзнание. Понякога това се прави чрез медитация върху изгряващото слънце, друг път чрез медитация върху свещ. Така че има различни методи, различни техники на медитация, но смисълът е да се свържеш с Бога.

Също един много специален тип медитация е звуковата медитация. Практически във всички йога школи вибрират например ом, който е вселенската звукова вибрация – ом е много важен в началото на сътворението и притежава мощта да променя вибрацията на цялото битие и съзнание. Съществуват и някои много изящни способи на медитация, когато хората поднасят своите артистични дарби като пеене и танцуване или пък някакви картини в служба на Бога; в този случай подобна посветеност също е начин да изразите своята благодарност. Така че съществуват много, много различни методи, но целта е една и съща – да се свърже индивидуалното съзнание с Върховния Бог.

 Leave a Reply