Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Да консултираш хората за едни и същи проблеми десет години наред е безсмислено, просто е загуба на време. Затова основен принцип при консултирането е: „За теб и с теб съм готов да сторя всичко. Но вместо теб – нищо.” И началото на промяната е да се изостави лошия навик. Ако отида при духовен авторитет и му кажа: „Слушай, имам проблем, но не искам да се променям. Помогни ми, но аз няма да си мръдна пръста” това няма как да стане. Казано е: недей да питаш садху, ако не си готов да приемеш съвета му. Не е задължително да питаш. Но ако питаш, трябва да знаеш правилото: питаш ли, трябва и да следваш. Това е въпрос на духовна култура. В това се състои квалификацията на онзи, който търси помощ – той трябва да е ГОТОВ да последва съвета.

Обичайно в проблемите на хората могат да се проследят две-три основни и съвсем еднакви неща: лоши спомени от детството, проблеми с бащата и майката, липса на обич която не са получили, някакви сексуални проблеми, такива неща… Обикновено такива са „великите” проблеми на човечеството, нищо особено. Всеки си мисли: „О, моят случай е много сериозен.” Не, навсякъде се все същите стереотипни проблеми. Разбира се, напълно съгласен съм, че за човека собствените му проблеми са огромни. На мен ми е лесно да се изкарвам много умен по отношение на твоя проблем и да ти давам добри съвети, макар да съм неспособен да се оправя със собствения си живот. Затова има и друго правило: да внимаваш какъв съвет даваш на другите.

Веднъж една майка отишла при гуру с детето си и му казала: „Скъпи учителю, имам проблеми с това дете!” „Кажи какъв е проблема, майко, детето е толкова сладко!” Тя отвърнала: „Точно в това е проблема! Той яде твърде много сладко! Неспособна съм да го контролирам. Можеш ли да ни помогнеш?” Гуру се замислил за миг и казал: „Елате пак след две седмици.” И тъй, след две седмици те се върнали, а майката очаквала върху момчето да бъде приложен някакъв специален трик Но гуру просто рекъл: „Скъпо момче, не бива да ядеш прекалено много сладко!” Майката се смаяла и накрая попитала: „Не можеше ли да кажеш това на момчето ми преди две седмици?” А гуру отвърнал: „Не! Защото по него време самият аз ядях прекалено много сладко. Затова най-напред трябваше да променя СВОЯ навик, за да имат думите ми ефект.”

Това е напълно вярно: без самите вие да го практикувате няма да има ефект. Разрешенията на проблемите обикновено са съвсем простички: „Прави това и това, опитай се да бъдеш по-добър, мантрувай си мантрите, моли се на Бог.” Какво може да кажете: „Страдам поради лошото си съзнание” Ами ела в добро съзнание! Какво може да се рече – посланието винаги е съвсем просто. Но ако идва от чист източник, то ще има неимоверна сила. Идва ли от лош източник, ще има катастрофален ефект. Затова се казва: „Да се слуша Хари-катха от не-вайшнавски източник е така опасно, както да се пие мляко, докоснато от устните на змия.” Змиите обичат мляко, но докоснат ли го, то става отровно. Млякото се счита за най-добрата, най-чистата храна, но когато е отровено, то убива. По същия начин най-благотворното послание което изобщо можем да чуем са божествените разговори за Бога. Но ако те идват от неквалифициран, оскърбителен източник, това е пагубно.Leave a Reply