Archives

Calendar

August 2020
M T W T F S S
« Jul    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
pink-lotus-pink-pond

(от лекция на Свами Тиртха, май 2013, София)
 
(продължава от предишния петък)
 
Чистотата зависи от любовта, а любов значи жертва. Това едничко изречение е достатъчно да бъде пътеводна светлина за цял живот. 
Въпрос на Хаягрива: А обратното вярно ли е, любовта зависи ли от чистотата?  
Свами Тиртха: Мисля, че не. Защото дори когато сме в нечисто състояние на съзнанието си, можем да обичаме Кришна. Може това да не е напълно разцъфнала божествена любов, но някакво привличане е налице. Ала искам ли действително да я постигна, тогава неминуемо ще последва известно пречистване. Адау шраддха – най-първа е вярата. Има ли вяра, целият процес ще започне и ще се развива гладко. Бхактисиддханта Сарасвати Тхакур е казал, че чистотата е близо до съвършенството. Така че нашето обкръжение отразява начина ни на мислене. Ако вътре в нас цари голям безпорядък, не можете да очаквате кой знае какъв ред отвън. Това не означава, че ако отвън е подредено, всичко вътрешно е наред. Но малко или много двете са свързани. Едното отразява другото. Нали виждате: да отиваш на свято място с настроението да се наслаждаваш – това отразява нещо. Разбира се не значи, че животът в преданост е изтезание и че „страдам ли достатъчно, значи е сигурно, че напредвам”. Но както беше казано: дойде ли добро, приемете го; дойде ли лошо, изтърпете го. То е на по-ниско ниво. Ако искаме да виждаме с очите на душата, ако искаме да виждаме в основата съзнанието, трябва да изтърпяваме тези житейски възходи и падения. Търсете скрития принцип. 
Въпрос на Махабхава: Бих ви помолила да обясните как точно чистотата зависи от любовта.
Свами Тиртха: Ако знаех, може би щях да съм поне мъничко пречистен. Но нека започнем от другия край на историята – че любов означава жертва. Защото от тази страна е по-лесно да се разбере началото. И оценявам, че ти не попита за това; за теб изглежда е очевидно, че любовта е жертва. Това е любящо приношение, любовна жертва – няма нищо нередно, няма лоши чувства. 
Мисля, че всички търсим чистота. Как ще ни споходи тя? Как ще се случи. Със своите незначителни способности можем да стигнем до известно ниво. Дори малкото човешко същество може да прави чудеса – по отношение на чистотата също. Обаче да се постигне божествено ниво на чистота, което е отвъд всякакви материални съображения, е трудно. Как можем да стъпим на по-високото ниво – по-високо от мокша, по-високо от освобождението, по-високо от обикновеното съвършенство? Чрез процеса на бхакти. Бхакти е по-висшият принцип, това е емоционалният подход към Бога. В „Шримад Бхагаватам” се казва, че последователите на различните духовни пътеки могат да постигнат един вид освобождение. Но те ще трябва да се върнат в материалната сфера, ако пропуснат да отдават любящо служене, лично служене на Върховния. Както бе споменато преди, на неутралното ниво, в пасивната степен на освобождение липсва активният принцип на служенето. Затова можем да кажем, че за абсолютното пречистване е нужен любящ подход. Ако по някакъв начин сме свързани посредством обич с Върховния пречистващ, тогава ще бъдем пречистени. 
 
(следва продължение)


Leave a Reply