Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(от лекция на Свами Тиртха, 05.01.2017 вечер, София)

(продължава от предишния понеделник)

„Освен това Кришна дошъл да изпълни обещанията, които бил дал в образа на Рамачандра.”[1] Рамачандра е много прославен в Индия. Той е идеалният цар. Неговото царство е олицетворение на идеалното царство. Казват, че много хора все още чакат това идеално царство да се възстанови в Индия. Раджа Рам – те очакват такава идеална личност да поведе обществото. Това би било един вид малка златна епоха, ако дойде такъв водач. Казва се, че добрият водач, добрият цар може да въздигне дори една пропаднала държава; ала пропадналият цар може да съсипе дори едно могъщо царство.

Добре, но ние не сме царе. Не сме дори премиер министри. Имаме много по-малка сфера на влияние. При все това, същият принцип важи. Ако си добър водач в собственото си обкръжение, дори една трудна ситуация може да бъде поправена. Ако си порочен водач, дори добрите условия ще провалиш. Повечето от вас са глави на семейства или отговорни люде в собствения си живот, затова моля ви, бъдете надеждни господари на ситуацията. Защото тогава ще можете да въздигате другите. Не бъдете покварени. Трябва да извисяваме нивото на съзнанието си – да имаме повече духовна, божествена прозорливост, повече разбиране към другите, да намираме по-добри решения. Да въздигаме нивото на съзнанието си означава да ставаме по-духовни.

И така, Рама е много сладостна личност! Той наистина е добър цар. Кришна също е добър цар, но Неговото богатство и Неговото настроение за наслаждение привличат хора с подобен начин на мислене. Какво означава това? Ще ви кажа защо. Виждам, че сте малко объркани. Знаете, Вриндавана не е много далеч от Делхи. Делхи е 10-20 милионен, оживен град, с множество богати хора. И понастоящем е станало нещо като мода да се ходи до Вриндавана: „Днес следобед приключихме вече работа – я да идем до Вриндавана за вечерното арати! Да скочим в луксозната си кола и да посетим храма Банке Бихари!” Това е като мода за златната младеж на Делхи – да се посещават светите места. Затова на някои места пуджарите и храмовата управа се стараят да обслужват този апетит на младото поколение. Затова служат на Кришна според модата на епохата. Знаете, преди са обличали Кришна с много красиви дрехи, с накити и украшения. Днес понякога Му поднасят първокласен мобилен телефон като украса на олтара. Така че Той си има флейта и си има телефон. И веднъж имало голям скандал, защото пуджари облякъл много модерни и специални дрехи на Кришна – дънки. Всички традиционалисти били ужасени. Но мисля, че златната младеж е била много щастлива: „Той е от нашите!”

Това имам предвид – Кришна се наслаждава на ситуацията: „О, Моите предани ме обичат по такъв и такъв начин – поднасят ми най-хубавите неща. Каквото харесват, предлагат го на Мен.” Защото Той е много близо до нашата епоха – едва пет хиляди години са минали. Рамачандра е по-сериозен, Той е по-ортодоксален. Няма дънки. А няма и толкова много богата младеж в Айодхя – родното място на Рамачандра.

Веднъж имах възможността да посетя Айодхя – това е много, много сладостно място. Там, където се е родил, джанмастхан, има храм и за да влезеш в този храм не просто трябва да се регистрираш на входа и да изчакаш на опашката – наложи се да си показваме дори визите. Беше голямо предизвикателство да се влезе. Но няма значение; какво беше настроението в Айодхя? Съвсем простичко. Идваха съвсем бедни, простодушни хорица – като жителите на царството на Рама. Всички храмове там бяха на Рама. Има само един храм на Вишну в Айодхя – Той е с четири ръце, черен. Ние разпитвахме хората: „Къде можем да намерим този храм на Вишну?” Те казваха: „Храм на Вишну?!? Вишну, Вишну…?” И едва след това се сещаха: “А – Черният Рама! Да, знаем къде е.” Това беше толкова сладко! За тях всичко е Рама. Затова казах, че Рамачандра е много сладостна личност, много добър цар, много грижовен към всички поданици.

(следва продължение)

[1] От книгата на Бхактиведанта Нараян Махарадж

 Leave a Reply