Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
shining

Въпрос: Бихте ли казали повече моля за намирането на целта в личен аспект?

Тиртха Махарадж: За да намерим целта си, най-напред трябва да намерим себе си. Трябва да потърсим някаква удовлетворяваща цел. И тя трябва да е висока цел. Защото ако си поставим твърде ниска мишена, няма да постигнем дори и нея. В действителност можете да определите целта си по два начина: чрез опити или чрез приемане. Обикновено всички ние правим първото – лично пробваме – опитвам това, опитвам онова, работи, но само наполовина, или не работи въобще – пробвам различни опции. И накрая може би ще открия някакво практическо занимание, за да преживявам.

Другият метод се практикува от мъдрите. Ако не знам нещо, отивам при някой, който знае и го питам. Това е и много смел метод, защото е казано: „Недей да задаваш въпрос на садху, ако не си готов да приемеш съвета му”. Понеже това би било просто злоупотреба с енергията му. А за да получим проникновен съвет, трябва да има много честна, дълбока и стабилна връзка помежду ни. Защото това би следвало да се основава на доверие. Трябва да се доверяваме на тези, които са по-старши от нас, да имаме доверие на нашите светци и ако сме способни да последваме съвета им, те ще ни кажат кое е най-добро за нас.

Но това като цяло е на практическо ниво. А каква е нашата най-висша цел, какъв е окончателният ни стремеж? Мисля, че трябва да намерим вечна цел, постоянно решение за всичките проблеми, нещо, което не зависи от други ресурси и приноси, а е непрекъснато и неизменно. Толкова много неща се променят в живота ни, но ако целта ни е постоянна, можем да се доближим до нея. Ако общувате със свети хора, техните стремежи ще бъдат много привлекателни и съвсем практични и за вас. Затова се казва: ако се събирате с пияници, ще станете пияница. Защото техните цели ще станат и ваши. Ако общувате със светци, и вие ще станете светец. Понеже със светците не можете да си говорите на никакви други теми, освен на божествени – никакъв футбол, никакви други толкова интересни и важни неща. И резултатът от това ще бъде, че вие също ще започнете да се превръщате в светец. Понякога дори против волята си. Затова е много добре и много благотворно да се общува със свети хора, защото по този начин техните стремежи могат да се прехвърлят и върху нас.

 

Например ваишнавите, бхактите – те имат много красиви цели. Да речем, искат да направят прекрасен гирлянд за Кришна – което на нас ни звучи много непрактично, човек никога не би си помислил, че амбицията му в живота е да направи цветно приношение на Бога. Но когато дойдете в ашрама, преданите ще ви рекат: “Хей, можеш ли да ни помогнеш да направим гирлянда?” И тъй като бездруго сте вече там, не можете да кажете: “Не, няма да ви помогна”. „Добре,” казвате, “гирлянд за Бога – това наистина е шантава идея, но хайде, да го направим!“ И докато го правите, докато взимате цветчетата и ги подреждате, те ще ви кажат: “О, Кришна харесва такъв и такъв гирлянд, Кришна обича такива и такива цветове, така че тези цветя са идеални за това служене” и други подобни неща. Затова, естествено, какво се случва следващия път когато идвате в ашрама? Носите голям букет цветя. И питате: “Как мислите, дали на Кришна ще му харесат тези нюанси?” Така техните цели автоматично преминават във вас.

Обаче това е само началото. Защото на нас не ни стига просто да предложим един гирлянд на Върховния. Искаме да направим гирлянд от всичките си добри качества, с който да Го закичим. Затова бхакти-йога означава любяща заетост в божествено служене. Звучи обещаващо! Вечен живот, пълно щастие, цялостно просветление, хубави песни, изтънчена храна, фин аромат на инсенс. Така че и на най-висшето теоретично ниво, и на най-простото, практично, осезаемо ниво това е добра опция.

И така, малко по малко техните цели ще станат наши цели и ние ще разбираме красотата, чистотата и съвършенството на техните цели. И тогава следва един огромен скок напред в този процес на придобиване на цели, когато срещнем чист предан. Защото чистият предан има много чисти цели, много чисти идеали в живота си. Той не работи за себе си, той работи само за Бога. Както е казано: “Облаците не носят дъждове за себе си, а единствено за другите; овощните дървета не раждат плодове за себе си, а единствено за другите; и реките не носят вода за себе си, а единствено за другите. По същия начин чистите светци не живеят за себе си, а единствено за другите.” Затова ако ние общуваме с такива изключително пречистени люде, техните толкова чисти, толкова възвишени духовни идеали и стремежи ще се прехвърлят и в нас. И колкото повече се доближаваме до такъв човек, все по-дълбоко и по-дълбоко ще разбираме начина, по който той обожава Бога, неговия начин да обича Бога.

Така след известно време няма да ми се налага повече да си търся цели, защото просто осъзнавам: “О, аз имам цели!” Тези цели без съмнение са високи, но никога чак толкова, че да ни обезсърчат. Защото дори най-дългият път започва с първата крачка. Пълното съвършенство е много далеч, но нека направим първата стъпка. Инак никога няма да стигнем.Leave a Reply