Archives

Calendar

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Prahlada

(от лекция на Свами Тиртха, май 2012, София)

(продължава от предишния понеделник) 

Въпрос на Гиридхари: Напълно съм съгласен, че дължим всичко на онзи, чийто хляб ядем; и не става дума само за хляб, но е осигурено всичко. Виждаме, че Прахлада наистина отдава почит на баща си, само че едновременно с това изразява и специфичното си мнение по даден въпрос. Как съжителстват тези две тенденции?

Свами Тиртха: Благодаря ти! Сега трябва да се докажа, отстранявайки съмненията ти. И така, Прахлада официално и формално спада към расата на асурите. Затова и отдава пълно уважение на баща си. Обаче по духовна приемственост той принадлежи на Вишну, на школата на предаността, тъй като е отдаден на истината. Съществуват две нива на познание: едното е пара, а другото апара; едното е по-висшата истина, а другото по-низшата истина. Така че на по-ниското ниво Прахлада принадлежи на демоничната раса, той е син на своя баща, ученик на учителите си и т.н. – множество относителни позиции. Точно както и ние имаме много относителни ангажименти и позиции. Но по духовно посвещение и свързаност, той принадлежи на Нарада като негов учител, принадлежи на Вишну като свой възлюбен Господ – и това е истинската връзка, това е истинският живот. Не е нещо формално. Затова със сладки думи и уважение той иска да успокои бащата, обаче остава верен на истината. И на няколко места в текста се споменаваше: „Понеже беше запитан публично.” Ако баща му го бе попитал насаме, Прахлада не би поучавал баща си, защото това не се препоръчва. Но тъй като се случвало пред хора, той използвал възможността да прослави достойнствата на обожанието към Вишну в сравнение с всичко останало.

И така, какво трябва да научим от това? Отдавайте дължимото уважение на всеки според позицията му, ала бъдете посветени на истината. По-нататък ще видим, че Прахлада бил толкова верен, че не бил готов да се откаже от обожанието си, въпреки всички неволи и мъчения, пред които трябвало да се изправи. Бил силен и устоял на изпитанията. Така че това е сблъсък между относителните, материални ангажименти и най-висшата посветеност. И ако в живота ни има подобен сблъсък, обичайно се препоръчва да изберем по-висшата връзка.

 

(следва продължение)

 Leave a Reply