Archives

Calendar

October 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
sp30

(от лекция на Свами Тиртха, 26.08.2016 сутрин, Лудащо)

Днес сме се събрали да честваме един светец. Името му е много съдържателно – Абхай Чаранаравинда Бхактиведанта Свами Прабхупада. Какво означава абхая? „Без страх”. Чарана аравинда значи „лотоса на нозете, лотосовите нозе”; „който се е отдал в лотосовите нозе на Бога”. Бхакти посочва школата, към която е принадлежал като посветен практикуващ и санняси. Веданта, както говорихме онзи ден, е „каймакът на Ведите”, най-добрата част. А свами е „господар на самия себе си”. И накрая Прабхупада, още една титла, е „такъв, който напълно се е отдал в лотосовите нозе на Господа”. Защото върховният Прабху е самият Бог.

Така че имената винаги са пълни със смисъл. Името привлича качествата. Прабхупада бил роден в браминско семейство и баща му бил много амбициозен. Не бил привърженик на този нов тип отглеждане и образоване на децата – да нямаш никакви очаквания. Не, той имал две много високи изисквания към своя син. Какви били те, спомняте ли си?

Кришна Прия: Да стане свирец на мриданга.

Свами Тиртха: Това било едното, а другото?

Парамананда: Да бъде велик предан на Радхарани.

Свами Тиртха: Правилно. Виждате ли какви очаквания? Боже мой! Каква различна ценностна система! И какво се случило? Той изпълнил и двете очаквания. Свирел изключително на мриданга. Когато проповядвали заедно с Шрила Шридхара Махарадж, неговия добър приятел, имали споразумение. Понеже Шридхара Махарадж бил считан за най-добрия философ на времето си, те се били разбрали: „Ти ще даваш лекцията, пък аз ще свиря на мридангата.” Дори от този едничък дребен детайл можем да научим много. Да имаш смирението да дадеш път на по-старшия, на по-възрастния, който знае нещо по-добре. И също да допринесеш с нещо, в което ти си най-добър. Можем да научим и че трябва да си сътрудничим. Живот в преданост, служене означава сътрудничество.

Бихме могли да споменем толкова много аспекти от живота на Шрила Прабхупад. Можете да прочетете биографията му от различни източници; различни негови ученици са написали много значими и много съкровени биографии на своя учител. Можете да прочетете всички тези истории, и всъщност трябва да ги прочетете. Защо? Защото от неговия пример можем да разберем нещо за посветеността. Ако получите едно послание – как да го пазите грижливо целия си живот. И когато му дойде времето, да го направите да разцъфне напълно. Когато срещнал своя духовен учител като младеж, Бхактисиддханта Сарасвати веднага му казал: „Ти си млад човек с добър английски; защо не идеш да проповядваш на запад?” Това се случило, мисля, през 1922 г. А кога започнал той своето проповядване?

Отговор: През 1966-та.

Свами Тиртха: 1966-та – това означава да носиш в сърцето си заръката на своя учител през целия си живот, повече от 40 години!

(следва продължение)Leave a Reply