Archives

Calendar

February 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
caitanya1

“Всичко, извършено като жертва, благотворителност или отречение, в което липсва вяра във Върховния, о сине на Притха, е непостоянно. То се нарича асат и е безполезно както в този, така и в следващия живот.”[1]

И така, след всички сложни изрази и обяснения, има един фокус в този последен стих на Седемнадесета Глава, и това е вярата. Каквото и да правите без вяра е нетрайно. Затова трябва да действаме в равнината на вярата. Обаче тогава трябва да разберем каква е дефиницията за вяра? Какво е вяра?

Парамананда: Убеденост.

Тиртха Махарадж: Много добре! Значи не става дума за фантазия. Не е някаква бъдеща надежда. Убеденост. Как можем да постигнем убеденост? Всъщност, достигаме до убедеността чрез любов. И така, вярата е убеденост, постигната с любов. Ако някой иска да разбере какво е вяра – това е дефиницията. Убеденост постигната с любов.

Опитайте се да запомните това определение. Защото обикновено хората казват за вярата: “Което не знам, го вярвам – това е моята вяра.” Това е много слабо. То е нещо като суеверие.

Шрила Шридхара Махарадж казва, че вярата е най-могъщата способност на човешкото същество, най-голямата му сила. С нея можете да прекосите пропастта между настоящата си ситуация и бъдещата перспектива. Можем да добавим, че вярата има и раса дефиниция: вярата е вечно нарастващият екстаз, който получаваме от служенето на Божествената Двойка.

Едно малко нещо… добре, не малко, но едно важно нещо, а толкова много различни ъгли. Без вяра нищо не става. Трябва да отглеждаме нашата вяра. А как да се сдобием с вяра? Чрез любов, ще кажете. Умно, но всъщност трябва да общуваме с вярващи хора. Ако общувате с хора, които имат силна вяра, вие също може да придобиете силна вяра. Много пъти сме говорили – ако общуваш с пияници, и ти ще станеш пияница. Затова трябва да подбираме компанията си.

Помнете, вярата е много важна в нашия духовен напредък. И не влагайте вярата и доверието си само в неща и обекти извън вас, но се пречистете дотолкова, че да можете да вярвате на себе си, да можете да бъдете верни на себе си – не на фалшивия си егоизъм, а на истинската си идентичност.

Въпрос: Досега си мислех, че вярата се изгражда въз основа на знанието. В „Бхагавад Гита”, мисля че във Втора Глава, Шрила Прабхупада казва, че вяра без знание е емоция, фанатизъм, а само философия без вяра – това са умствени спекулации. Сега научавам, че вярата е убеденост, постигната въз основа на любовта. А първото? Вярно ли е?

Тиртха Махарадж: Цитатът, който споменахте, гласи следното: “Религия без философия е сантиментализъм, а философия без религия е суха спекулация.” Така че това се отнася до религията, не до вярата. Но това са много общи термини, така че можем да кажем, и двете са верни, разбира се! Има различни учители и различни преданоотдадени – те могат да разкрият различни ъгли на една и съща истина. Но всъщност ако погледнете „Бхагавад Гита” 9.3, девета глава, трети стих: “ашраддадханах пуруша дхармасяся паран-тапа апрапя мам нивартанте мритю-самсара-вартманиТези, които нямат вяра, няма да Ме достигнат; те се връщат отново към материалните практикимритю-самсара-вартмани – те ще се върнат в смъртния кръг на самсара.” И там, във второто или третото изречение на пояснението Шрила Прабхупад казва: “Вярата идва от общуването с преданоотдадените.” Така че това е неговата версиявярата идва от общуването с преданоотдадените. И тогава можете да прецените своето общуванеако помага на вярата ви да расте, това е ваишнавско общуване; ако не помага на вярата ви да расте, е измамно. Нали?[1] Бхагавад Гита 17.28Leave a Reply