Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Що се отнася до тялото и здравето – ние обикновено не говорим особено за това. Защото по естествен начин, следвайки вайшнавския начин на живот човек избягва много от източниците на риск. Определено не бива да пренебрегваме тялото. Но в сравнение със средното ниво, поне основният внос на енергия за бхактите е доста добър. Защото например ако не пушиш, не пиеш и не ядеш месо, това изчерпва почти 90% от възможните рискови фактори. Поне в Унгария първата причина за смъртността е ракът, който съвсем пряко е свързан с пушенето, пиенето и неправилното хранене. На второ място са проблемите с кръвообращението – но всички те са свързани с неправилния начин на живот. Така че ние сме в безопасност, така да се каже. Следваш ли тази диета и тези принципи, ти си спасен от повечето проблеми.

 

Но в същото време трябва да се грижим за тялото, защото е вероятно да има някои специфични нужди, на които да се обърне внимание. Ако например имате къща и всеки месец идват сметките, какво правим? Плащаме! Не разрушаваме къщата та да не се налага да плащаме сметки. По същия начин, щом имаме тяло, трябва да си плащаме сметките – да правим това, онова, да задоволяваме това и онова ниво, да се грижим, а не да го съсипваме.

 

Трябва да се грижим добре за тялото, но не да имаме телесно съзнание – тялото не е нашият приоритет. Същевременно обаче ако пренебрегнем нещо, което би могло лесно да се излекува в началото, после е много трудно. Не бива да сме фанатици на тема изтезаване на тялото. Защо? Защото то не е наша собственост. Ако си се отдал на Кришна и гуру, тогава си посветил всичко – дори и тялото си – в служба на тях: „Аз съм Твой, тялото ми е Твое, приеми го за инструмент.” А как можеш да си невнимателен към притежанието на някой друг? Можеш да строшиш собствената си кола, но не бива да трошиш тази, която си взел на заем. След като тялото ти принадлежи на някой друг, трябва добре да се грижиш за него. Така че в общи линии това е моят отговор. Но малко гладуване или неядене е полезно за здравето, не е нездравословно.

 

Ако имаш някаква болка в тялото, незабавно нивото на телесното ти съзнание се покачва. Екстремно! Малко зъбобол… о, тогава разбираме колко сме ограничени. Тъй че по-добре е да избягваме подобни трудности та да се съсредоточим повече върху духовните си идеали. Дори в „Бхагаватам” се казва, че няма проблем в това да се стремиш към здраво тяло. Например ако си болен, какво правиш? Отиваш при духовния си учител и го питаш: „Можеш ли да ми помогнеш?” Хубаво е да се консултираш с него, но когато ти каже „иди в болницата” трябва да идеш. Защото той лекува душата, а не тялото.Leave a Reply