Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Въпрос на Бхакти Шакти: Искам да попитам какво би могло да помогне, какъв е вашият съвет ако понякога стане трудно човек да изпълнява своята садхана…?

Тиртха Махарадж: Прави я по-усърдно!

Бхакти Шакти: … или започне да пренебрегва задълженията си..?

Тиртха Махарадж: Недей да постъпваш така! Ти попита за съвет. Това е съветът.

Бхакти Шакти: Да, но аз имам предвид дали има някакъв инструмент, който би помогнал?

Тиртха Махарадж: Бъди по-сериозна. По-решителна. Не си играй с огъня. Защото ако си играеш с огъня, ще се опариш. Ако си мислиш: “Е, нека бъдем малко по-гъвкави по отношение на правилата. Не бива да сме фанатици на тема садхана, ние сме рага-марга бхакти, следваме пътя на спонтанността. Садхана е за начинаещите. Сега, след като измина вече половин година…” Не прави това.

Но разбира се, има някои трудни моменти, трудни периоди в нашия духовен живот. По-време на тях трябва да бъдем още по-бдителни. Резултатите идват от отглеждането. Дори и да не можем да посветим изцяло енергията си на определен вид служене, нека извършваме някакво друго служене. Поне нещо трябва да правим изключително сериозно. И с негова помощ малко по малко ще се върнем до предишния стандарт. Защото знаете кои са трите основни причини някой да прекрати напредъка си в духовния живот. Кои са те?

Крипадхам: Апарадха?

Тиртха Махарадж: Това е третата.

Крипадхам: Да занемари садханата си.

Тиртха Махарадж: Да. А коя е първата? Първата е, когато твоите сукрити, духовните ти заслуги, се изчерпат. Свършат ли се сукрити, ти спираш. Но спечелиш ли нови заслуги, продължаваш. Садхана ти дава повече сила; изоставиш ли садханата, губиш силата си. Заемеш ли се отново с нея, същата сила се връща при теб. Проблемната точка е апарадха. Това трябва да бъде избягвано. Общувай повече, моли се повече, мантрувай повече. Постарай се да създадеш около себе си такава атмосфера, в която да можеш дълбоко да се потопиш. И чакай…

Бхакти Шакти: Да чакам какво?

Тиртха Махарадж: Да дойде милостта.

 Leave a Reply