Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Вие се интересувате от йога и това е темата, която ни е събрала заедно. Срещаме се в 21-ви век. При все това се интересуваме от нещо много древно и на практика безгранично в пространството и времето. Ние търсим вечността. Защо? Защото душата е различна от тялото. А знаем, че тялото е ограничено в толкова много отношения. Но се надяваме, вярваме и знаем, че душата е вечна. Йога ще ни помогне да осъзнаем това. Йога е начин да бъдем свързани, йога е начин да извисим съзнанието си, да постигнем пречистване и съвършенство.

Повечето ще кажат: съвършено същество не съществува. Обикновено такова е заключението ни – че съвършенство на човешко ниво не съществува. Но не отсъждайте толкова бързо; можете да кажете, че не сте срещнали съвършен човек, но не можете да кажете, че такъв не съществува.

“Бхагавад Гита” е божествена песен, божествено откровение. И най-малкото трябва да отдадем уважение на тази творба – същото божествено уважение, за да разберем посланието. Защото всъщност три тайни са скрити в „Бхагавад Гита”. Хора сме, интересуваме се от тайни. Основната тайна е, че съществува единство и върховенство отвъд различията и отвъд материята. То се нарича Брахман – духовната субстанция. Това е много тайно послание, тъй като повечето хора виждат само материята, само телата. Духовната същина съществува отвъд това ниво. Ала по-висшата тайна на „Гита” е, че тази духовна същина прониква всичко. Няма и едничко скрито местенце в тази вселена, което да не е проникнато от тази божествена мощ. Пространството отвън и отвътре е проникнато от тази сила. Това е нещо много тайно. Трябва да продължавате да мислите и медитирате върху него с много искрено сърце и тогава то ще ви бъде разкрито. Но да ви кажа ли най-голямата тайна или да спрем дотук? Да научим тайната! Добре! Тази божествена същина е личност. Тази личностна сила, личностно проявление, е много прекрасно и привлекателно. Това е Кришна.Leave a Reply