Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
kamadeva

Любовта е такава специална сила, която не може да бъде произведена изкуствено. Не можете насила да обичате някого. Това е естествена наклонност. И е много мощна. Дойде ли, просто ви поваля. Дори ако дойде кама, пак е много силна. Какво да говорим пък за према?! Према е изначалната любов, кама е само измамна, втора ръка любов. При все това кама е толкова силна, че когато дойде, просто ви довършва – край с ума. Понякога е полезно да се изпита това – че не можете да се борите с кама. Защото от това се досещате: щом отражението е толкова могъщо, каква ли е силата на оригинала! Ако према дойдеше при вас по същия начин, по който идва кама, бихте умрели на място.

Така че нашата способност да обичаме е естествена наклонност, но не бива да пропиляваме тази възможност да обичаме на ниво кама, а да я съхраним и да я вложим на ново према.

Сега е вече май, времето за кама. Всички дървета цъфтят, всички пчели жужат, птичките чуруликат, всеки търси своя партньор. Вижте косовете; те дотолкова са под влиянието на кама, че са готови да се хвърлят под колите. Не сте ли виждали това? Те понякога са толкова влюбени, че се бият един с друг и се оказват смачкани от колите. Това е много добър урок да се наблюдава по какъв начин действа тази енергия в материалния свят, как живите същества попадат под контрола на Камадева. Може да кажете: „О, но това е красотата на живота!” Не, това е лъжовно отражение на оригинала. И въпреки това е толкова запленяващо.

Но ако искате да станете йоги, тогава пролетта не е вашият сезон. Защото йоги означава контрол, а пролетта не говори за контрол, а за неспирни вълни от емоции. А какъв е цветът на тази санняска дреха? Това не е цветът на пролетта, това е цветът на есента. Когато всичко се отвръща от блъсканицата на живота, за да постигне по-висше ниво на съществуване. От живот към съществуване, от знание към мъдрост, от щастие към блаженство.

А как можете да се борите или да се избавите от властта на кама? Можете ли изобщо да се борите? Да? Не, всъщност не. Кама е много по-силна от вас. Кришна е оригиналният Камадева. Материалният Камадева дарява само кама, материално удоволствие. И той идва много близо, когато вие по естествен начин искате да се наслаждавате на някакво щастие. Затова той идва, стремейки се да ви удовлетвори: “Тук съм. От какво имаш нужда. Всичко ще ти дам.” Можете да се избавите от въздействието на Камадева единствено, ако се приближите до Кришна. По някакъв начин те не се понасят един друг. Защото и двамата искат вашите чувства. Така че ако продадете душата си на Камадева, той ще я обсеби: “От днес насетне си мой слуга, ще правиш каквото ти казвам.” Тогава животът ви започва. Поемате в определена посока, живеете по определен начин и накрая разбирате: “Сбърках.” Ако погледнете трансценденталния Камадева, Кришна, Той е емблематичната фигура на божествената любов. Той също казва: “От днес ти си Мой слуга. И Аз ще ти дам всичко, от което се нуждаеш.” Той също провежда добра пропаганда в Своя полза. Обаче в края няма да сте разочаровани, това е разликата.

Защото каквато и раса да постигнем на това материално ниво, тя ще бъде изгубена. Моля ви, извинете ме, не искам да звуча негативно, това е реалистично. Не съм песимист, аз съм реалист. Каквото и материално да притежавате, ще го изгубите. На ковчега няма джоб. Не можете да отнесете нищо със себе си. Всичко, което сте взели, насъбрали, постигнали, материално, физически, ментално – ще трябва да го оставите. Ще изгубите дори и материалните си чувства. Но божествената връзка ще остане. Връзката душа с душа ще остане. Това е истинската раса. Това е онзи мъничък, скрит джоб в ковчега, където можете да съберете духовните си съкровища.

 Leave a Reply