Archives

Calendar

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
monsoon

(от лекция на Свами Тиртха, 7.09.2015 вечер, София)

(продължава от предишния петък) 

„В заключителните дискусии се прави същото сравнение във връзка с разните трансцендентални чувства в преданото служене.”[1] Дотук обсъждахме различните процеси, а сега става дума за разнообразните взаимоотношения в предаността.

„Концепцията за дася, или служенето, е сравнена с бакър.” В момента разговаряме за трансценденталната металургия и сме в търсене на скъпоценни метали. Знаем, че има различни отношения и различни емоционални настроения спрямо Всевишния. Например, може да се боите от Бога, нали? И на мнозина това им стига. На вас достатъчно ли ви е да се страхувате от Бога. Не, това не ни удовлетворява. Други може да имат пасивното разбиране, че съществува Бог, обаче „това не ме касае”. Но нашият процес е бхакти, предана привързаност към Върховния. Тя ни учи, че съществуват най-различни начини да се обърнем към Господа. Например, може да се отъждествяваме като слуги на Бога. „Ти си мой господар, а аз съм Твой слуга.” Тук това е сравнено с бакъра като основен метал.

„Концепцията за приятелство с Бога е като бронз.” Това е много възвишено разбиране – да чувстваш, че Бог е твой приятел. Той не е някакъв Върховен Господ, някъде много високо и много далеч. Не, „Той е съвсем близо до мен, ние сме добри приятели”. Също така научаваме, че можем да развием настроение, в което да чувстваме: „Бог ни принадлежи. Той ни е като син.” „Тази концепция, ватсаля-према – обичта, която една майка или един баща могат да чувстват към Бога – е сравнена със сребро.” Това е даже още по-висше разбиране. В християнството всеки знае какви висши идеали са представени чрез Дева Мария – тя дава живот на Бога. Това е много висша концепция. Тя е сравнена със сребро – изключително ценна. Но кое е отвъд тази любов на майката?

Павитра: Любовта на любимата.

Свами Тиртха: Да – онази любов, заради която мъжете са готови да изоставят любовта на майките си. Майка ти те обича толкова много, толкова безусловно, а ти казваш: „Съжалявам, майко, аз си тръгвам!” И повече не те интересуват закуската и чорапите, осигурени от майка ти. Не, ти хукваш да гониш друг мираж. Може би има нещо повече от майчината любов! Така ли се случва, скъпи мои братя? Търсим нещо повече, не ни стига майчината любов. Защо? Защото то съществува и на най-най-висшето ниво – тази дори още по-безусловна и от майчината обич любов. Така че мадхуря-према, любовта на влюбените – тя е златна. А както вече разбрахме, мълчанието е злато. Така че да се говори твърде много за любовта на влюбените не е особено мъдро. По-добре да замълчим, защото тогава сме злато.

И странно, в нашата теологична история е имало една златна личност. Златният Аватар. Защо златен? Дали защото представя майчината любов? Но тогава щеше да бъде Сребърният Аватар. Или ако олицетворяваше приятелството, щеше да бъде Бронзовият Аватар. Не, Златният Аватар разкрива златната тайна за любовта на влюбените. Има ли нещо повече?

„И накрая, трансценденталните забавления на Шри Шри Радха-Кришна са сравнени с философски камък.” Защото това най-висше ниво на божествените тайни има власт над всички предишни нива. Забавленията на Шри Шри Радха-Говинда обхващат цялото пасивно настроение, цялото активно служене, цялото отношение на приятелство, цялото настроение на родителите и в крайна сметка олицетворяват предания плам в любовното отношение.

(следва продължение)

[1] „В търсене на съвършената цел в живота” от Бхактиведанта Свами Прабхупада

 Leave a Reply