Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Досега ви казвах, че съществува нещо, но сега трябва да призная, че не съществува нищо. Всичко е едно. Пустотата е окончателната цел. Пустотата е реалността. В шастра се казва, че съвършеният човек е пълен като делва във водата и празен като делва на сушата. Така че заключението е: шунявада[1]. И го заявявам смело. Защото това е истината. Целият този свят е шуня[2].

 

В крайна сметка целият свят е пуст. Съгласни ли сте? Да?! Значи и вие също сте шунявади. Радвам се, че думите ми не са били напразни. Стараех се да ви науча толкова много пъти, и не е било напусто, много добре! Вие също разбирате, че в крайна сметка в този свят има само шуня.

 

Когато ви казвам, че целия свят е пуст, уместен ли е в тази връзка въпросът “Защо казваш така?” или не е? Защо казваме, че целият този свят е пуст? “Шуняитам джагат сарвам… Говинда вирахена ме… Целият този свят е пуст… без Теб, Говинда!”[3] Такава е нашата шунявада. Без Говинда цялата тази вселена, цялото това битие са съвсем пусти и празни. Ето затова сме шунявади. Ако го няма Говинда в сърцата ви, ако го няма Говинда в служенето ви – напразно е. Това е нашата шунявада. И аз съм шунявади защото понякога усещаме раздялата с Кришна. Макар да практикуваме йога, което значи връзка, при все това нашият най-висш идеал е випраламбха – когато не чувстваме присъствието на Кришна-Говинда. Значи когато ви липсва Кришна, тогава се превръщате в шунявади, понеже целият свят опустява за вас – изпразва се от смисъл, лишен е от същност. А когато сте с Говинда, тогава сте в йога. Двете фази на йога са самбхога и випраламбха[4], особено на бхакти, защото бхакти говори за връзката.

 

Тогава идва следващият въпрос: кой съм аз? Кои сте вие? Което е много тежък въпрос и на хората им е доста трудно да отговорят подобаващо. Да се открие истинската идентичност е много трудно. Понеже макар да сте поели по духовния път, имате множество заблуди. Така че трябва вярно да разберете кои сте – духовни души, търсещи своя дом, отбатно у дома, обратно при Бога. По този начин целият този свят ще опустее за вас. Откриете ли пътя към дома, оставете този свят зад себе си. Точно както кучето изоставя изпражненията си.

Затова можем да кажем, че макар този свят да изглежда съвсем практичен, съвсем реален, все пак той е илюзия. Не забравяйте, каквото и да ви се случва, то е просто сънят на Вишну. Той ви сънува в различни ситуации. Това е йога нидра, Неговият съзидателен сън. Вишну само сънува този свят. И ако не виждате Вишну, който е творецът на този сън, светът е празен, просто една илюзия. “Шуняитам джагат сарвам – целият свят изглежда опустял без Теб.”

 

Искате ли да изпълним този свят с нещо? Искате ли да имате някаква реалност? Нужни са ми практически отговори, не теоретични. Трябва да го изпълним, защото ако съществува само пустота, тогава животът ви става безсмислен. Това именно е начинът, по който се чувстваме без Кришна – че живеем напусто. И особено без Кришна-Говинда. Защото кой е Говинда? Говинда е добрият пастир. Ето, в християнството също имат концепцията за Говинда. Името „Говинда” означава “който дарява щастие”. “Го” значи не само “крави”, но също и “сетива”. А този пастир се грижи тъй добре за сетивата. Той отвежда кравите на пасището и те са много доволни. По същия начин Говинда ще изведе сетивата ви от полето на дейността и ще ги удовлетвори напълно. Той се грижи за кравите, Говинда се грижи за хората, донасяйки им удовлетворение. Затова без Говинда на практика няма нищо – нито отвън, нито отвътре; не съществува ни свят, ни душа. Понеже е безполезно – няма смисъл, няма цел.

 

Ала има ли го Говинда, тогава всичко е преизпълнено. Целият свят става обител на радостта. Животът се превръща в щастие вместо в страдание. И в крайна сметка целта ни ще бъде пълнота, вместо пустота. Така Говинда, добрият пастир, ни помага да намерим удовлетворение.

 

Вие на кой вид шунявада казахте „да” в началото? На тази, или на някакъв друг тип? Понеже аз се стремя да следвам тази шунявада. Да приключа със света и да приключа с отделеното си съществуване. Тогава не остава нищо – нито от този свят, нито от тялото, нито от отъждествяването – шуня, пустота. Най-сетне стигаме до пустотата. “Целият свят е пуст без Теб, о Говинда!”

 

Но направим ли следващата стъпка, тогава можем да изпълним света – с много бхакти например. Защото Говинда е привлекателен и ще привлече към себе си преданоотдадените. Понякога Кришна е безразсъден. Упражнява привличащата си сила в много по-голяма степен от продуктивната си сила. Например привлича много повече преданоотдадени, отколкото може да побере ашрама. Понякога Кришна изобщо не е практичен, но въпреки това е много привлекателен.

 

Друг път усещаме и един различен вид шуня. Когато вие си отидете у дома, нашият ашрам ще бъде шуня. И сърцата ни също ще чувстват единствено раздялата. Затова е много хубаво да се срещаме и разделяме с бхактите, защото по този начин медитацията ни ще бъде по-силна. Когато сме с тях е хубаво; но когато не сме е още по-хубаво.

 

Всъщност каквото и да правите тук трябва да бъде съответствващо отражение на онова, което правите там. Ако от сърце общувате с преданоотдадените, ще развиете някакви чувства. И от тези чувства ще разберете какви са чувствата в духовния свят. Ако по някакъв начин започнем да служим на гуру, Кришна и ваишнавите тук, можем да се научим да им служим и в духовното небе. Това е смисълът на нашето съществуване. Това е и светът, който Кришна осигурява за бхактите. Кришна дарява на преданоотдадените един цялостен и пълен свят. Пълен с разнообразие, пълен с реалност – сат. Сат е в началото, реалността, съществуването е в началото. Не е така, че от нищо произлиза нещо. Нещо може да произлезе единствено от нещо. Животът идва от живот. Шрила Прабхупада казва: животът идва от живот. Шрила Шридхара Махарадж казва: любовта идва от любов. Това са по-висшите тайни на ваишнавската философия.

 

 

[1] Философията на пустотата

 

[2] Пустота, празнота

 

[3] „Шикшаштака” 7

 

[4] Самбхога и випраламбха – единение и раздялаLeave a Reply