Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Моята вечно-блажена природа ще бъде разкрита и постигната единствено от онези велики души, които не притежават нищо, които са надвили страстите си, състрадателни са към всички живи същества, интелигентността им не е замъглена от желания и са Ми винаги верни в мислите си.”[1] И така, това е тайната за постигане на блажената божествена природа – да не притежаваш нищо, да си умиротворен, да си чист, надмогнал пристрастията си, състрадателен, с пречистена интелигентност и предан ум.

Да не притежаваш нищо? Нима това е възможно? На практика използваме толкова много неща, нали? Да речем, Лакшминатх Прабху има повече от сто кози, как да не притежава нищо? Нужна е трева и толкова много сечива, толкова много неща имаме! Казва се, че в едно средностатистическо домакинство има около десет хиляди отделни предмета. В началото е лесно, идваш само с един куфар, обаче следващия път, когато се пренасяш, ти трябва цял ТИР. Но недейте да храните чувството за притежание! И лесно е с нещата, лесно е с предметите, нали? Защото гордо заявявам: “Това принадлежи на Бога. Аз не съм собственик, аз съм само слуга, аз просто се грижа за него.” Ами човешките същества? Ами чувствата? Притежавате ли чувствата си? Притежавате ли съпругата си? А децата си? Подобен вид привързаност също трябва да бъде изоставена. Не любящата грижа трябва се изостави, не! Привързаността, изоставете привързаността.

Когато идваме тук на тази планета Земя, макар да сме голи, все пак носим голяма торба в ума си, пълна с привързаности, с идеи, с планове за осъществяване. Така че дори тогава не сме кой знае колко невинни. Дори тогава имаме какво да изоставим, имаме привързаности. Но да не притежаваш нищо – мисля, че това е много висок стандарт, много високо изискване. Как бихме могли да го постигнем? Как можем да се откажем от нещо? Знаете, във Вриндавана маймуните крадат очила. Ако си с очила, маймуните ти ги взимат. Как можеш да си върнеш очилата? Пробвали ли сте? Случвало ли ви се е? Трябва да им дадете нещо в замяна. Те се сдобиват с очилата ви, а вие недовиждате. Тогава трябва да им дадете нещо и в замяна те ще ви ги върнат. Така че маймуната е достатъчно умна да се откаже от една привързаност в замяна на друга, за нещо по-вкусно, по-удовлетворяващо стомаха, понеже тя не може да изяде очилата. Но е достатъчно хитра да  получи банан или фъстъци, като ви отмъква очилата.

По същия начин, как вие бихте могли да се откажете от привързаностите си? Единствено ако получите нещо по-добро. В това не се различаваме от маймуните. Можем да се откажем от нещо само ако получим по-добро в замяна. Така че да не притежаваш нищо е възможно само ако се сдобиеш с нещо. И какво е това нещо? То е божествената любов. Ако притежавате према, не ви трябва нищо друго. Това е голямата тайна! Стремете се да притежавате онова, което като го имате, ще имате всичко. Трупате толкова много глупави джунджурии, мислейки си, че като съберете това и като притежавате онова ще имате нещо, обаче накрая ще се окажете с празни ръце: “Не постигнах нищо в този живот.” Затова събирайте онова единствено нещо, чрез което ще получите всичко. И забравете за всичките множество неща, чрез които ще загубите единственото важно нещо.

 

(продължава следващия понеделник)[1] Шримад Бхагаватам 11.14.17Leave a Reply