Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
preaching

(от лекция на Свами Тиртха, 23.08.2016 вечер, Лудащо) 

(продължава от предишния петък) 

Въпрос: Казахте, че има три типа Пурани, съответстващи на трите гуни. Кой категоризира хората, кой им дава специфичните Пурани за четене? Учителите ли разпределят писанията?

Свами Тиртха: Много добър въпрос. Случва се по различен начин. Големи късметлии сме ако нашите учители ни напътстват, давайки ни подходящото свещено писание, отговарящо на вкуса ни, духовните ни нужди и перспективи. Но се случва и по обратния начин. Ако наклонностите ви водят към определени Пурани, това ще ви подскаже каква гуна ви вдъхновява. Защо? Защото тези, които са в страстта, искат да постигат нещо. Така че те ще търсят такава информация дори в свещената традиция, която би удовлетворила амбициите им. Има такива, които искат да експлоатират и да използват разрушителните сили на духовността – това е тамастична наклонност. Генерирате един вид полу-псевдо-духовни сили, за да ги използвате по погрешен начин.

Ала за щастие „Шримад Бхагаватам” не спада към никакви подобни категории. Защото това е „Безгрешната Пурана”; тя е есенциална, чиста, по-чиста от най-чистото. Безупречна. Тя не съответства на гуните, тя е трансцендентална. И не е просто трансцендентална литературна творба, а е считана за инкарнация на Върховния. Телом Той се е оттеглил от света. Обаче не го е напуснал, защото е оставил „Бхагаватам” – това е Неговата писмена инкарнация. Така че ние не сме оставени сами – това е още една причина защо „Бхагавата Пурана” е толкова важна. Тя е Петата Веда, съдържа раса литература, любима е на Чайтаня Махапрабху и е лична инкарнация на Кришна. Именно затова тя е за всички.

 

акамах сарва-камо ва

мокша-кама удара-дхих

тиврена бхакти-йогена

яджета пурушам парам[1]

 

Акамах – дали нямаш никакви желания; или си изпълнен с желания – сарва-камо ва; или пък имаш само едно желание – за съвършенство, за освобождение, мокша-кама – няма значение. Тиврена – с жажда, с ненаситна жажда, тиврена бхакти-йогена, с преданост, с връзка на преданост яджета пурушам парам, трябва да служиш на Всевишния. На Всевишния трябва да се служи с жадно, изпълнено с преданост желание. Така че няма никакво значение дали спадаме към някаква класификация, духовната душа е трансцендентална. „Бхагаватам”, като трансцендентална литература, касае пряко душата. Затова изучаването на „Бхагаватам” е препоръчително за всички. Всъщност този стих е от самия „Бхагаватам”.

Въпрос: Кой стих е това?

Свами Тиртха: Не зная номера наизуст, но се надявам да съм запомнил смисъла му.

(следва продължение)

[1] „Шримад Бхагаватам” 2.3.10Leave a Reply