Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Ако избиете млякото какво ще получите в крайна сметка? Масло. Можем ли тогава да кажем, че маслото е есенцията на млякото? А тогава какво е млякото? Навярно млякото също е нещо есенциално? Млякото е есенцията на кравата. А какво е кравата? Кравата е есенцията на животинското царство. А каква е есенцията на маслото? Есенцията на маслото е гхи (пречистеното масло). Значи можем  да кажем, че гхи е есенцията и на млякото. Можем да кажем и че гхи е есенцията на кравата. И също така можем да кажем, че гхи е есенцията на животинското царство. Добре, тогава за какво можем да използваме това гхи?

 

Какво казва Чарвака Муни за гхи? Чарвака Муни на практика е единственият материалист в историята на индийската философия. Той казва: “Гхи е най-доброто! Вземете го, сдобийте се с него, без значение как! Купете го, откраднете го, отмъкнете го! Наслаждавайте се на гхи! Яжте колкото можете повече гхи. Защото няма карма, няма прераждане, няма плащане за греховете, няма следващ живот  – радвайте се на гхи сега!” Това била неговата философия. Той също  знаел, че същината е гхи. Въпреки това  достигнал до погрешно заключение, тъй като  искал да използва гхи за собственото си лично наслаждение. “”Гхи” означава “нещо, което се маже”. Или го намазвате по тялото си, или по езика. Ако го пожертвате по такъв начин, това е погрешно. Но ако пожертвате гхи в божествените церемонии, в жертвоприношенията, това е подобаващото му приложение.

 

И така, “избихме” животинското царство и получихме нектара – гхи. А каква е есенцията от “избиването” на собствения ви живот?

 

Да, чувствата и предаността. Това е най-висшият нектар, който можем да “избием” от живота си. Божествените чувства, божествената любов. Нима да я използваме за себе си? Нима да помажем с това гхи собственото си тяло? Или е по-добре да го поднесем като най-добрата част от себе си на Кришна. Недейте да бъдете крипана. “Крипана” означава “без крипа”, скъперник който иска да запази всичко за себе си. Ако “избием” океана на живота си и в крайна сметка добием нектара, есенцията, нека я поднесем в дар. Това е най-добрият смисъл на живота ни. Тъй че продължавайте да “избивате” живота си. И не се учудвайте, ако понякога се натъкнете на отрова, доверете се на божествената закрила и продължавайте да изпълнявате практиките си. Нектарът ще се появи. Той е скрит в сърцата ви.Leave a Reply