Archives

Calendar

August 2020
M T W T F S S
« Jul    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
IMG-0183

(от лекция на Свами Тиртха, 22.08.2015 сутрин, Лудащо)

За да си помогнем да открием своята връзка с Бога, нека прочетем нещо за изначалните връзки, расите. Това е книгата на Шрила Рупа Госвами за науката на преданите вкусове. Тя описва различните качества на Кришна, а също и чувствата, и отношенията, посредством които Неговите предани са привързани към Него. В самия край последните глави са посветени на една много специална тема – смесването на раси.

„Както вече бе описано, съществуват дванадесет различни видове раса или екстатични взаимоотношения с Кришна. Пет от тези раси са директни и са изброени като неутралност, служене, приятелство, родителска обич и интимна любов. Седем от расите са индиректни и са изброени като смях, удивление, галантност, състрадание, гняв, страх и ужас. Петте директни раси са вечно проявени във Ваикунтха, духовното царство, докато седемте индиректни раси вечно се проявяват и изчезват в Гокула Вриндавана, където Кришна играе дивните си забавления в материалния свят.”[1]

Обичайно бхактите си мислят: „Има само пет раси”. Всъщност, ако са по-вещи във философията, ще рекат: „Има четири раси”, тъй като изключват неутралната. А тъй като намират изключително щастие в собствената си раса, те ще кажат: „Има само една раса – нашата”.

Но тук разбираме, че съществуват пет основни и седем допълнителни раси. Онзи ден говорихме за атеизма. Затова трябва много точно да преценим коя е нашата раса. Омраза, гняв, страх, ужас? Това е атеизъм – да си ужасен от мисълта, че Бог съществува. Така че виждате, дори атеистите култивират раса, само че малко горчива. Моля ви, разберете ме правилно – дори второстепенните раси имат своето място в духовните взаимоотношения; но атеистът, който отхвърля Бога при всички положения, дори той по някакъв начин отразява второстепенните раси, защото се бои от тази тема.

„Често в добавка към обичайната раса се открива присъствието и на някаква друга раса, като смесицата на тези любящи настроения понякога е съвместима или приятна, а друг път е несъвместима, неприятна. Следва научен анализ на съвместимостта и несъвместимостта при смесването на тези различни раси или любовни настроения.

Сега става интересно. И така, има многообразие от чувства. Има един основен цвят и най-различни отсенки и нюанси. Това е отразено и в модната индустрия, защото на зелена дреха не си слагате нещо синьо. Просто не подхожда – това е горчива смесица на раси. Трябва да култивираме своите чувства, да култивираме своите отсенки по правилния начин, за да се проявяват все повече хармония и красота – а не противоречащи си, врагуващи вкусове и елементи да се проявяват в живота ни. Тази хармония трябва да се проявява и в общуването с преданите. Или с нашия духовен учител, или с нашето мурти.

И така, как да смесваме чувствата правилно? Какво знаете за науката на любовта? Нека научим нещичко от Рупа Госвами.

„Когато в расата на неутралната обич (шанта-раса) се откриват следи от ужас или удивление, резултатът е съвместим. Когато примесени с тази неутрална обич има проявления на интимна любов, галантност, гняв или страх, резултатът е несъвместим.”

Това е ужасно – ако добавите малко ненавист или чувства на ужас към неутралността, това е хармонично. А когато добавите любов към неутралността – това е нехармонично?! Затова ние не подкрепяме неутралните чувства, защото как може да се постигне хармония в неутралността? Само с някакво усещане за страх, с антагонистични чувства – тогава е хармонично. А когато добавите малко капки любов, това е дисхармонично – толкова е ужасно! Нека прескочим на някоя друга раса. Може да намерите дълъг анализ, че ако добавите героични чувства или галантност към приятелството, това е добре; обаче само много специален тип галантност е уместна в любовните взаимоотношения. И тук се казва: „Екстазът на любовната привързаност, примесен със смях и приятелство, прави хармонична смес.” Ето и друга комбинация: „С екстаза на гнева в преданото служене, примес на състрадание или галантност е съвместим, докато смесица на смях, интимно единение или страх е напълно несъвместима.”

Виждам, че сте уморени от анализиране на различните раси и може би сте изгубили червената нишка. Но изпитвали ли сте някога чувството, че „не мога да живея без този човек” и същевременно „не мога да издържам присъствието му”? Или пък обратното: „Не мога да понасям тази жена, но съм напълно влюбен в нея”? Сега разбирате нещичко за смесването на различните раси; понякога има противоположни чувства – омраза и изгаряща любов. Защо? Защото това идва от духовното небе. Какво можем да сторим, освен да анализираме много научно раса теорията?

Това имам предвид – ако приемем, че в духовното царство Кришна има с преданите си многообразни и понякога примесени раси, не се изненадвайте ако понякога на тази планета земя, в личния ви живот, а дори и в живота сред преданите, доловите най-различни взаимоотношения и смесици. Затова моля ви, стремете се да прилагате заключенията на философията в ежедневния си опит. Но кое е същината – същината е в хармонията. Дори да имате някои противоречиви чувства, стига те да са хармонични, „противопоставянето усилва красотата”[2]. Ако успеете да се хванете за това сте много близо до съвършенството. Противопоставянето усилва красотата – това едно изречение е достатъчно за разрешаване на всякакви конфликти. Всички умения за справяне с конфликти са незначителни спрямо учението на Шридхара Махарадж. Той е най-добрият мениджър на конфликти.

 

[1] „Бхакти Расамрита Синдху”, Глава 49

[2] Цитат от Шридхара МахараджLeave a Reply