Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Целият свят е незначителен като стрък трева. Нима това е реалистичен поглед? Е, вероятно звучи странно за повечето хора. Но можем да тълкуваме този израз по два начина.

Единият е да сме способни да оценим красотата и големите качества на стръка трева. Защото тревата е символът на смирението. Тя е съвсем мъничко, съвсем незначително живо същество, но при все това притежава някои забележителни характеристики. Например, никога не стои самичка, винаги е заедно с други. Мъничка е, ала винаги расте и със зеленото си съществуване осигурява храна за някои по-големи животни, като например ашрамските овце или кравите на Кришна. Обаче после идва есента. Тогава тя спира да расте. И тогава овците на практика я опасват до корен, остава съвсем мъничко. Ала дойде ли следващата пролет – отново израства! Това е много могъщо доказателство за силата на живота. Понякога настават трудни времена, досущ като зима, когато душите треперят от студ и се крият. Понякога е зима навън в този материален свят. Това означава, че условията не са благоприятни за духовно развитие. Няма значение, оттеглете своите енергии, съхранете ги и в следващия подходящ миг просто излезте напред. Щом малкият стрък трева може да го направи, защо вие да не можете? Ала друг път буря връхлита гората. И големите, горди дървета са пречупени. Миналото лято имахме такъв страшен, невероятно силен ураган, който изпотроши няколко дузини огромни дървета около ашрама, за щастие без да ги събори върху ашрама. Лесничеите казват, че на всеки 12-20 години се появява подобна буря и остава следи след себе си. Лозите и различните растения в градината също бяха пострадали тежко. Но нямаше никакви проблеми с тревата. Защото тревичките смирено се навеждат пред бурята.

Така че ако се срещнете с някоя много мощна стихия, приложете този метод. Ако се преклоните, ако сте готови да признаете, че другата страна е по-силна, ще имате по-малко проблеми. Смирението действа. Смирението понякога помага да се оцелее в дадени ситуации. Това е, което можем да научим от простия стрък трева. И ако гледаме на тази сила за оцеляване, тогава можем да кажем, че за света е чест да бъде сравнен със стрък трева.

Ала от друга страна се казва, че той е незначителен като стрък трева. Как може да се сравни тази необятна вселена с подобно незабележимо нещо? Единствено ако разполагате с друга по-добра. А ако имаме дори малко разбиране за духовното небе, тогава можем да кажем: о, тази материална вселена е нищо! Макар че божествената красота се проявява тук, и на това относително ниво. А ако този свят е пълен с такива невероятни чудеса, можем да си представим какво ли се случва оттатък, в духовното небе, което е съвършено.Leave a Reply