Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Веднъж Чайтанйа Махапрабху казал на Нитйананда Прабху: „Трябва да идеш да проповядваш в Бенгал!” Нитйананда бил много силен, много могъщ човек. Но тогава отвърнал: „О! Нямам силите да го направя. Аз не ставам за нищо, на нищо не съм способен. Но имам едно-едничко качество – готов съм да последвам напътствието Ти. По тази причина ще ида и ще успея.” От готовността да се отдадеш и да последваш инструкцията идват положителните резултати.

 

Може да кажете: „Да, хубава история от преди петстотин години. Хайде по-практично – какво се случва днес?” Веднъж един духовен учител казал на свой ученик да свърши един определен тип служене – да речем да води месечните сметки на храма. А младежът отвърнал: „О скъпи учителю, това е много сложно. Нужни са ми две седмици за да успея да го свърша.” Помислете – две седмици работа за четириседмичен период – това е много неефективно разпределение на времето. Но той започнал да го върши и в крайна сметка достигнал до нивото да свършва работата за два дни! И то два единствено поради факта, че другите не били готови с отчетите си.

 

Пожелаете ли да се отдадете ще ви изпълни безгранична сила. Забелязал съм огромни промени в живота на преданите. Защото всички бхакти са готови да се посветят на всякакъв тип служене.

 

Това е стандартът. Да сте готови да извършите всякакъв тип служене, по всяко време. Онзи, който никога не е стъпвал досега в кухнята, става отговорник на храма. Който няма никакъв глас и чувство за ритъм – става първи певец. Който е бил неоправен, става водещ мениджър. Заради онази специална съставка наречена отдаденост. Ако сте готови да се отдадете, ако сте готови да ПОВЯРВАТЕ на напътствието на своя учител – цялата сила на вашия учител ще дойде във вас. Това е трансцедентален обмен. Вие давате себе си, гуру също дава себе си. Обменяте енергиите, способностите си. А кое е по-силно: вашите недостатъци или милостта на гуру? Можете спокойно да влезете в подобен обмен. Гуру е по-силният. Не се съмнявайте, гуру е по-силният.Leave a Reply