Calendar

April 2019
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
12075098_925819244164354_2838369703457369813_n

(от лекция на Свами Тиртха, 06.01.2013, вечер, София)

(продължава от предишния петък) 

Докато имаме материално тяло, ще имаме и подтици, и ще трябва да се грижим за сетивата си. Да вземем за пример ушите – ушите винаги искат да слушат нещо. „Дайте новия боклук! Имаме ли някакви лоши новини за този човек?” Много сме алчни за нещо лошо, негативно. Казва се, че лошата вест три пъти е обиколила земята, докато добрата още си връзва обувките. Така са устроени тези сетивни функции: да улавят лошите новини. Тогава какво да правим? В древни исторически времена понякога са изваждали очите или са сипвали разтопено олово в ушите. Добър начин да се спрат сетивните функции, а? Но аз не ви препоръчвам, ако искате да контролирате слуха си, да сипвате горещо олово в ушите си. Контролът трябва да е по друг начин. Щом имаме способността да чуваме, трябва да я прилагаме в служба на Кришна. Щом имаме способността да виждаме, нека не се вглеждаме в недостатъците на другите; по-добре да съзерцаваме красотата на муртите. И т.н – можем да въвличаме сетивата в служене. По този начин, ако вратите на тялото са заети с предано служене, самото тяло ще се пречисти. Тогава то вече няма да е страстно, а става саттвично. По-нататък в „Гита” се казва, че когато дверите на тялото са озарени, това е знак за духовно извисяване. Понякога е трудно да се разтълкува какво означава това. Но е много лесно – просто погледнете лицето на някой предан! Тогава незабавно ще разберете какво е това сияние, какво е това озарение. Защото ако се занимавате с предано служене, ще заблестите с един специфичен заряд. И вашият град-тяло вече няма да е страстен, а ще е съвършен инструмент за постигане на духовните ви цели.

Обаче за да функционира тялото правилно, трябва да се грижите за тези врати, да се грижите за телесните нужди. Кришна ни дава храна. Кришна ни дава доброто послание на духовното знание. Кришна ни показва Своя прекрасен облик. Чрез святото име всички характеристики и аспекти на Върховния се разкриват пред нас. Затова най-добрата заетост на тялото и ума е култивирането на тази божествена връзка, преданото служене – практиката на бхакти-йога, свързаност чрез обич.

Какво се случва ако някой предан започне да възпява светите имена? Неговите или нейните врати ще се променят. Вратите на тялото се затварят за глупостите, за всички материални импулси и единствено духовното може да прониква през тях.

Най-напред какво ще ви се разкрие чрез името? Самото име. Как така, чрез името – името?! Да, чрез името, името – защото това е практика и ще достигате до все по-проникновена визия. И така, посредством този прекрасен процес на възпяване на Божиите имена, нещо ни се разкрива. Наам, името; а кое е второто? Рупа; какво е рупа? Рупа означава форма; други значения? Красота. Сребро. Други значения? Рупа Госвами! Други значения? Рупа Манджари. И така, чрез името най-напред разбирате името, а с по-нататъшния напредък на вашето просветление ще разберете красотата – формата на красотата и красотата на формата на Кришна. И макар че Кришна е черен, тъмен, въпреки това ще доловим и сребристия оттенък, който е там около Него. А това е истинската красота! Тъмното сребро или сребристата тъмнина. Ала ония, които ще ни разкрият подобни съкровени дълбини на нашите духовни идеали са именно тези две личности – Рупа Госвами и Рупа Манджари. Затова всички ваишнави, принадлежащи към тази школа, се наричат рупануга-ваишнави – следовници в стъпките на Рупа Госвами. Така че вие сте последователи на красивата форма, и тя не е външна форма, а духовната форма на красотата.

И какво друго се разкрива чрез името? Гуна, прекрасните качества на Кришна. Ананта Шеша, предвечната змия на безкрайността, олицетворяваща безграничното многообразие на вселената, притежава хиляди глави. А на хилядите си глави има хиляди усти. И макар устите Му да са постоянно заети с възхваляване качествата на Кришна, въпреки това Той не може да достигне предела им. Кришна, Богът, притежава неизброими качества. Някои са второстепенни, други са главни. Мисля знаете кои са главните Му аспекти.

И накрая ни се разкрива още нещо. Разкрива ни се лила. Лила значи игра, забавление, приключение. Нашият Бог не е някаква скучна личност, седяща на трона на абсолютната вечност без да прави нищо. Той е готов да участва в играта. Или може би ние трябва да сме смирено готови да участваме в Неговата игра – ако получим покана. Но посредством името можете да навлезете във всички тези тайни на духовното просветление – в мистиката на името, на формата, на качествата и на игрите на Бога. Тогава заживявате в един различен град – не сте вече жител на материалния, изпълнен със страсти град, а ставате жител на един духовен град. Ето как материалното тяло може да бъде одухотворено. А какво става по-нататък? Можете да надмогнете ограниченията на природата.

 

(следва продължение)

 Leave a Reply