Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Обикновено бхактите много готвят. Служенето в кухнята не е непознато за бхактите, нали? И така, какво става, когато има бутилка олио, капачката липсва и от вертикално положение шишето заеме хоризонтално – какво ще се случи с олиото? Ще се излее, нали така? Но ще се излива много хармонично, бавно, обаче при все това непрестанно. Такава е природата на олиото – движението му е бавно, но непрекъснато, и много хармонично. Брахма е дал на хората вертикална позиция. Ние ходим изправени. Всичкото олио, което се съдържа в сърцето и душата ви, просто си стои в бутилката. Вие сте една бутилка с олио. Ала когато влезете в храма и поставите тялото си в хоризонтална позиция, тогава олиото ви ще се излее. Тогава есенциалният нектар, който съдържате, който сте събирали досега, просто се излива в лотосовите нозе на Кришна като приношение. И този поток тече бавно; така че посвещаването на вашия нектар ще тече бавно, стъпка по стъпка, той не шурва изведнъж, а се лее – ала при все това непрекъснато. Постоянният поток на посветеността – можем да кажем, че това е бхакти-йога.

Друга много важна съставка на ваишнавската кухня е медът. И така, можем да кажем, че най-основното приношение от нашата бутилка е олиото, което се излива. Обаче чистият преданоотдаден идва с друга бутилка. Неговата бутилка е буркан с мед. Трябва да поднесем и този мед на Кришна. Затова можем да заключим, че бхакти като път – това е посветеността. И следвайки този път можете да постигнете определени съвършенства.

Просто махнете капачката. Трябва да се отворим; и за малцина избрани това може да се случи от само себе си, но обичайно се нуждаем от малко помощ за това отваряне. Множество различни практики подпомагат това да се случи; благословиите на великите помагат да се случи. Призоваването също отстранява капачката. Ако искаме да използваме този символ можем да кажем, че актът на посвещаване на душата или инициацията е онова, което осигурява тази допълнителна енергия, така че да може капачката да се отвори.

Но има и още една задача – да пазим бутилката отворена. Не е така, че веднъж я отваряте, а после я затваряте. Така няма да стане. Потокът на олиото трябва да бъде неспирен. Недейте да го блокирате. Затова трябва да стигнем до онова ниво на безкористна посветеност, защото на олиото никой няма нужда да му обяснява как да блика и как да тече, нали – то просто си тече, по естество. Това е рага-бхакти, спонтанният поток. Олиото не може да прави нищо друго, просто тече. Не може да се удържа.

Садхана-бхакти означава, че бутилката ви е запечатана, не просто затворена, но запечатана! Опитвате се да я накарате да се лее, но не става. Стараете се, стараете се, но без резултат. Рага-бхакти е различна, бутилката ви е отворена и не се налага да обяснявате на своето олио как да се лее.

Най-напред встъпете в садхана! Ала в крайна сметка посветеността на душата и любовта към Бога са естествена функция на душата. Няма нужда да обяснявате на душата как става. Това, което е нужно да се обяснява, е как да бъдат премахнати покривалата. Това е, което трябва да обясните. Иначе душата е по естествен начин свързана с Кришна. Затова като премахнете всички препятствия, то по естествен начин ще се случи. В това е въпросът. Единствено в това! Премахнете пречките. Трудно ли е? Не! Е добре, не е лесно. Но сложно ли е? Не, просто е, обаче трудно.

Един много хубав и ефективен начин за премахване на пречите е да се възславя Бога.Leave a Reply