Archives

Calendar

August 2020
M T W T F S S
« Jul    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
101157370_2983278965090417_3141475982376960000_o

(от лекция на Свами Тиртха, 21.08.2015 вечер, Лудащо)
 
Онзи ден дискутирахме как да се поддържа една традиция, как да се служи на една традиция. И се съгласихме: ако извършваме благоприятстващи дейности – това е служене. Но обикновено ние имаме един друг въпрос: „Как?” Как да служим? Как да го правим по-добре? Отговорът е даден в свещената традиция: нитям бхагавата севая[1] – като винаги служите на бхагавата можете да постигнете своите духовни цели. 
Какво е нитям, какво е „вечно служене”? Вчера не сме служили на бхагавата; ала днес служим и нека служим завинаги. Какъв вид вечност е това? Нитям означава „отсега нататък”. Без край. Такъв трябва да е нашият стремеж, много висок стремеж. 
Тогава какво е бхагавата? Бхагавата е нещо свързано с Бхагаван. Бхагавата означава „нещо принадлежащо на Бхагаван, описващо Бхагаван”. Има два вида бхагавати: едната форма е записана на книга, а другата форма е живият бхагават. Писмената форма е „Шримад Бхагаватам” или „Бхагавата Пурана” – това е зрелият плод на цялата ведическа литература. А живият бхагават е онзи, който живее според принципите на „Бхагаватам” – това е чистият предан. 
Нитям бхагавата севая – посредством служене, вечно служене към бхагавата, можем да постигнем своята цел. Какво е сева? Сева, служенето, в нужда се познава. И каква е тази нужда? Някои казват, че божествата са жадни за предаността на хората. Защо – защото са толкова себични ли? Не, защото това е обмен. Те отчаяно очакват молитвите, за да могат да посипят своите благословии. По същия начин и Махапрабху е много щастлив, ако преданите възпяват светите имена. Знаем, че сева, истинското служене, е безкористното възпяване на светите имена. И можем да служим на Бога, повтаряйки имената Му. 
Знаете ли, един следобед мантрувах кръговете си. Беше прекрасен септемврийски ден, сияен следобед, слънцето влизаше в храмовата стая. Бяхме се нанесли в нов ашрам, под наем. След дълго пренасяне на ашрамските вещи, най-сетне в следобеда бе настанал миг спокойствие. Мантрувах и изведнъж ме споходи едно чувство: „О, Господи, моля Те, нека винаги оставам в това настроение, нека винаги оставам в тази компания!” 
Така че мантруването на кръговете, повтарянето на нашите молитви и мантри ни донася много благотворни мисли. Това е извор на вдъхновение за преданите – докато възпявате, можете да влезете в настроение на свързаност, в досег с по-висшата реалност. Това е нашето мистично упражнение и мистично преживяване – когато посредством мантруване, пеене и молитва нещо се разкрива пред очите ни. По този начин предаността става неоспорим факт в пречистеното сърце на предания. 
 
1. „Шримад Бхагаватам” 1.2.18


Leave a Reply