Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(продължава от предишния брой)

Ако провеждаме лъжлива пропаганда: “Просто ела при бхактите и бъди щастлив!” – без сериозни усилия това няма как да стане. Не бива да подлъгваме хората. Трябва да им казваме, че ако се присъединиш към бхактите, ще имаш още повече проблеми. Защото илюзията е сладка, невежеството е дълбоко и когато си затънал до гуша в невежество се чувстваш съвсем добре.

Винаги си спомняйте примера с Индра. Веднъж по някакъв повод той бил прокълнат да се роди на планетата Земя. Макар да е царят на рая, налагало се да се роди на тази съвсем незначителна Мартя Лока, планетата на смъртта. При това не се родил като цар, а като прасе. Доста голям скок от една позиция на друга. И знаете, прасетата са си прасета, те се държат като прасета. Имат си кал, в която да се къпят, да се украсяват по телата. Имат си и много специфична за тях храна, издават много хубави звуци, имат добре оформени тела. А той си имал и хубаво семейство – свиня и малки свинчета. Бил много доволен: “Това е моето царство, просто се огледайте, каква красота! Там е купчината ми с боклук, тук е езерцето ми от помия, това е семейството ми, а това съм аз!” Обаче междувременно в рая започнала да се усеща липсата му – всички там си рекли: “Чакайте, къде е нашият цар?! Искаме да се върне!” Затова дошла група посланици – велики полубогове, риши, муни – всички пристигнали в задния двор на Индра и казали: “О Индрадев, моля те, ела, нуждаем се от помощта ти там горе!” А той отвърнал: “Как бих могъл да дойда?! Тук съм толкова щастлив. Та това е животът ми! Толкова съм доволен от него.”

Поканата винаги присъства: “Елате!” И то не просто в рая, а в духовното небе. Обаче вие казвате: “О, да, да, обаче тук си ми харесва. Това е моят живот.” Оттук разбираме колко силна е илюзията. И под грижите на тази дълбока илюзия ние сме щастливи. Но когато някой дойде и ви каже: “Хей, живеете живот на прасета,” тогава започват да се появяват някои проблеми. Защото осъзнавате реалността, в която се намирате. И добивате такава извисена перспектива, че от тази кална локва е много трудно да скочите до подобно висше ниво. Това е периодът на пречистване, или можем да го наречем смесеният вкус. Задникът ви все още е в калта, но очите ви се взират нагоре към лотосовите нозе на Кришна. Вече знаете нещо, ала все още сте обусловени от предишните си навици. Затова решавайте преди да се присъедините към бхактите; ако искате да си живеете в своята кал, тогава недейте да искате нищо. Или – ако искате да достигнете лотосовите нозе на Кришна, тогава откажете се от предишните си обусловености. Дори Рупа Госвами предупреждава всеки: “Ако искате да се наслаждавате на материалния свят, недейте да поглеждате към този Гопал, който стои на брега на Ямуна в красива поза с три извивки, със златисто сияйно дхоти, свири на флейта и се усмихва.” Защото ако искате да се наслаждавате, ще имате проблеми. Какви проблеми? Ще забравите за материалните заблуди. Няма да можете вече да вкусвате сладкия не-халвян вкус. Ще търсите нещо друго. А къде да го намерите? Това е тайната – къде да намерите добра халва?

Шрила Прабхупад имал обичая да цитира един стих от “Бхагаватам”: “Ако Кришна обича някого, Той му отнема всичко.” Когато мъничкият му магазин фалирал, той казал: “О, ако Кришна обича някого, Той му отнема…” И много пъти повтарял този стих. Затова не се бойте ако не сте голяма звезда в света на бизнеса. Това няма значение. Или ако не сте известна холивудска актриса. Само вижте живота на тези велики герои – той е мизерен. Повечето от тях са наркомани и алкохолици – просто за да могат да издържат на глупавото внимание на хората. Не е ли така? Затова е по-добре да се живее по-семпло. Не действайте в посока навън, работете навътре.

И затова казвам, не губете време. Макар да живеем във вечността, времето в този живот е кратко. Нуждаем се от чиста бхакти, не от примесена – с пресметливост, с материална мотивация, с карма, гяна, мокша и с какво ли още не.Leave a Reply