Archives

Calendar

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
dandavats

Въпрос: Как можем да се борим срещу тамас със смирение и къде е границата между смирение и унижение? Бих желал практически съвет.

Свами Тиртха: Ще ви дам. Ако срещнете някой, който действително ви превъзхожда, какво е вашето отношение?

Отговор: Смирен съм.

Свами Тиртха: Правилно. А ако някой иска да докаже тъй нареченото си превъзходство над вас, какво е отношението ви?

Отговор: Не съм смирен, но трябва ли да бъда?

Свами Тиртха: Смирено можете да си тръгнете, да речем. Или смирено можете да кажете: „Съжалявам, вие не сте авторитет за мен. Не сте толкова велик за колкото се мислите”. Затова трябва винаги да се срещаме с авторитети. А интелигентност означава незабавно да разпознаваме и разбираме разликата в компетентността. Така че смирение значи да имате правилно разбиране за своята компетентност и за тази на другите.

Но това е само теоретичен съвет. Вие искахте нещо практично. Може ли да ви разкажа една практическа история от живота на бхактите? Веднъж, още преди години, имахме един нов посетител във фермата. Случи се така, че през деня двама от бхактите влязоха в конфликт, скараха се – което не е никак хубаво. Не е никак хубаво особено, когато наоколо има новодошъл. Това беше малко объркващо за нашия нов приятел: „Чакай малко, тези хора говорят за духовно смирение и за живот в преданост, а пък се карат така? Какво е това?!” Но сетне, след няколко часа какво видя той? Видя как между двамата пламва духовно съревнование. Защото единият отиде при другия и каза: „Прабхуджи, аз допуснах грешка, съжалявам. Мисля, че извърших оскърбление към теб.” А другият отвърна: „Не, не, не! Аз сгреших!” Но първият не можа да изтърпи това и започна да поднася дандавати: „Не, моля те, извини ме!” Тогава и другият също падна в пълен дандават: „Грешката не е твоя, а моя!” Тогава нашият новодошъл приятел разбра: „Охо! Това са истински хора!” Този пример толкова дълбоко го убеди, че той също стана бхакта.

Така че какво означава това? Понякога ние имаме такъв състезателен дух в материален смисъл – кой е по-умен, кой е по-старши, кой е по-такъв или онакъв. Но веднага щом дойдете в духовно съзнание, започва духовното състезание – кой е по-смирен? Такова е славното съревнование на ваишнавите.

От вас не се иска да сте съвършени още на мига, така че никога да не допускате никакви грешки. Но от всички ви се иска да практикувате смирение. Защото то е решението. А трябва да решите дали искате да сте част от проблема, или от решението. Този отговор удовлетворява ли ви?

Отговор: Да. Другият ми въпрос е как можем да съхраним силата и решителността си да упражняваме смирение, когато има ситуации, в които губим контрол?

Свами Тиртха: Трябва да помните това, което четохме: „Всеки път, когато повишите глас, сте изгубили своето смирение”.

Коментар: Това е трудно, дори спрямо родителите ни.

Свами Тиртха: Невъзможно! Как така? Това не е хубаво. Насилието води до насилие, докато смирението ще донесе смирение, поне във вас. В отсрещната страна то може да липсва отначало, но по-късно също ще се случи. Насилствената победа е загуба. Имате право да се защитите, няма проблем, но дори и това трябва да се прави по вежлив и хубав начин. Трябва винаги да се замисляме каква е реалността на проблема, пред който сме изправени. Къде е този проблем? Доколко е реален? Дали е на нивото на ума, дали е номер на илюзията или е „усмивка на Сатаната”?

Но прави сте, понякога губим контрол. Садху Махарадж е дал много добър съвет в това отношение. Мисля, че всички го знаете, но все пак е добре да повторим. Когато сте ядосани, преди да отвърнете трябва да броите: 1,2,3 ….само до десет, обаче бавно. Не е кой знае колко дълго – до 64 или до 108. Ако все още сте на нокти, трябва да идете в кухнята и да изпиете чаша вода. Ако нервите ви продължават да са опънати, идете в друга стая на дома си – банята – и се погледнете в огледалото. Тогава ще видите: „Хей, този човек е изгубил самообладание!” Тогава можете да дойдете на себе си.

 Leave a Reply