Archives

Calendar

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
three pillars

Свами Тиртха: Всъщност, на хората са дадени три дара. Първият е философията, вторият е религията, а третият – изкуствата. Кой от трите е най-приемлив?
Отговор: Изкуствата.
Свами Тиртха: Да. И аз така си мислех. Защото обикновено смятаме, че „философията е прекалено сложна, не е за мен”. Религията, макар да е много важна част от човешкото същество, е била подронвана и изкривявана по толкова много начини. Така че какво остава? Изкуствата.
Но всъщност, ако се вгледаме в тези три стълба на човечеството… Първият е философията. И става дума за практическа философия. Тази наука ни казва, че има цел, върховна цел. Религията ни посочва пътя, по който да достигнем тази върховна цел. А изкуствата правят всичко това красиво.
И така, опитайте се да откриете тези колони в своя живот. Най-напред, какви са основните принципи, които споделяте? Каква е целта на живота ви? Има ли той някакви духовни, трансцендентни измерения? Какъв е духовният ви стремеж? На второ място, трябва да разгледаме каква е практиката ни. Не е достатъчно само да имаме високи идеали, трябва и да правим нещо, свързано с тях. Така че нашата философия трябва да се превърне в активен принцип. И на третото ниво, трябва да намерим красотата и хармонията в своя живот. А освен нас самите, никой друг не може да направи това. Трябва да открием своите вътрешни ресурси, които ще ни помогнат да определим целта си, да следваме практиката си и да осъществим своите стремежи.
От друга страна, има три източника на информация по тези въпроси. Единият е древната традиция. Традицията може да ни каже много за смисъла на човешкия живот и затова е много, много полезно да принадлежим към дадена традиция. Традиция означава да споделяте достоянията на определена древна школа на мисълта. Ако сте искрени в практиките си, всички мъдреци и светци от миналото ще ви помагат.
Втората подкрепа, вторият източник на информация е човешката интелигентност. Наричат ни хомо сапиенс, нали? Това означава „интелигентни същества”. Затова,  моля ви, нека прилагаме знанието си, нека използваме мозъка си за най-добрата цел. При все това, говорихме в началото, че волята и интелектът на човешките същества са сътворили много блага, ала и някои проблеми.
И третият източник на информация е интуицията. Това е нещо много популярно в наши дни: „Влязох в най-дълбока медитация, за да преценя кога да си поливам цветята.” Сериозните инструменти трябва да използваме за сериозни цели. Не бива да компрометираме най-добрите си способности.
И така, ако анализираме тези три източника на информация – традицията, знанието и интуицията – ще видим ограниченията на човешкия мозък, ще видим и грешките или понякога злоупотребите с интуицията си; обаче традицията може много да ни помогне. Много е тежко да си проправяш път самичък и да се бориш срещу всички трудности. Но ако следваш пътека, ако вървиш по стъпките на онези, които са постигнали целта на човешкия живот, тогава е много по-лесно.
Затова в наши дни интересът към традициите е много пламенен, много действен. Самият аз също се присъединих към определена традиция. Тази традиция принадлежи на индийската школа на мисълта, можем да кажем, че е част от хиндуизма. Това е йогийска школа; йога е връзката между човека и Бога. И досега съм намерил в тази традиция всички необходими препоръки, за да бъда вярно насочван.

 Leave a Reply