Archives

Calendar

March 2021
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Krishna-Nanda Maharaj

(от лекция на Свами Тиртха, 7.09.2015 вечер, София)

(продължава от предишния петък)

„Достъп до гореспоменатия философски камък на гяна-шуня, чистата бхакти, може да се добие от настойчивия предан, притежаващ нужната енергия, издръжливост, добра компания и чистота на намерението. С всички тези необходими квалификации този философски камък е лесно достижим.”[1]

И така, това е което трябва да развием: енергия, сила в духовните практики… А кой е източникът на сила в духовните практики?

Отговор: Лотосовите нозе на духовния учител.

Свами Тиртха: Аха, значи пак духовният ви учител трябва да свърши работата? Източникът на сила в духовните практики е тапася, аскетизмът, скъпи мои. Ние самите също трябва да свършим нещичко. Ако чувствате, че се нуждаете от повече сила в духовния живот, извършете някаква тапася. Това несъмнено ще ви донесе по-високо ниво на енергия. Странно е, защото обикновено си мислим, че ще бъдем по-силни ако се сдобием с нещо, а не ако се отречем от нещо. Ала всъщност е обратното: щом искаш да си силен, следвай много силна практика. Жалката практика води до жалки резултати! Добрата практика – до добри резултати. Така че ако се нуждаете от повече сила, извършете някаква тапася.

Устойчивост, или издръжливост – това идва от посветеността. Санкалпа е нещо много важно. Без посветеност, без решително определяне на целта, не можете да я постигнете. Така че ако заявите своята цел, можете да сте много по-целеустремени, отколкото без да сте я заявили.

И тогава, за да достигнем окончателната цел в нашия духовен живот се нуждаем от добро общуване. Нужни са ни единомислещи хора, приятели и помощници.

А накрая, може би най-финото качество, което трябва да развием, е чистотата на намерението. Трябва да сме искрени, трябва да сме откровени. А какво е искреност? Искреност е да разбираш каква е позицията ти, да разбираш каква е целта ти, да я определиш и да действаш съответно. Не действаш съобразно някаква мечта, а съобразно позицията си. Това е искреност на намерението.

„С всички тези необходими квалификации този философски камък е лесно достижим.” Това е такова красиво заключение на нашата беседа относно духовната металургия – как да стигнем от съвсем основните елементи до най-могъщия философски камък, посредством всички различни процеси на отношение към Всевишния, както и в различните настроения спрямо Божествената Двойка – като служене, приятелство, родителска обич и интимна любов.

Въпрос на Махадев: Къде в тази градация на духовната металургия е взаимоотношението на човек с Бога като на син към баща? Като Исус.

Свами Тиртха: Това също е включено в родителското настроение. Обичайно в тази толкова красива традиция, християнството, на едната страна е наблегнато повече – когато приемаме Бога като Отец. Но другата разновидност на тази връзка е когато вие се чувствате като родител на Бога. Това също е представено в християнството чрез Дева Мария. Може би малко по-скрито, не толкова очевидно, не дотам заявено, но то присъства. Бог-отец, Бог-син и Богородица. Но качеството на връзката е много подобно, защото това са семейни отношения, семейни чувства.

Основно вие всички сте членове на семейства и от личен опит знаете колко много жертви сте готови да правите за своето семейство. Колко жертви са нужни да се отгледа едно дете. Готови сте да пожертвате живота си за майка си, за баща си, за децата си. Това е много висше ниво на посветеност, много висше ниво на отговорност и най-просто казано, на любов. Но колко риск сме готови да поемем заради духовното си семейство? Готови ли сте да пожертвате живота си за своите братя и сестри? Без никакви очаквания? Доколко сме готови да се пожертваме за нашия любим Бог? Бащата, синът, дъщерята са нещо съвсем реално за нас. Но доколко реален за нас е учителят ни? Доколко реална за нас е нашата сампрадая? Доколко са реални за нас нашите мурти?

Така че не си мислете, че семейната бхава е нещо съвсем незначително. Тя изважда на бял свят изключително висши качества у човешките същества. Уви, в тази епоха на кавги и неразбирателства, понякога изважда наяве и много лоши качества, но все пак много интензивни. Замислете се за тази интензивност и така вървете нататък. Каквото сме готови да дадем, да посветим на членовете на семействата си, поне толкова нека сме готови да посветим и на духовното си семейство.

 

 (следва продължение)

 

[1] „В търсене на съвършената цел в живота” от Бхактиведанта Свами Прабхупада

 Leave a Reply