Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(от лекция на Свами Тиртха, 30.09.2017 вечер, София)

Нека продължим да четем от Шрила Шридхара Махарадж. Защото това е най-доброто занимание в подобна съботна вечер; та какво друго можем да правим? Темата е важна: „Водачът”.

„Бих искал да попитам как да разпознаем гуру, шастра и садху?” Това е Светата Троица на нашата традиция. Но за щастие нашата традиция е много богата, така че имаме много Свети Троици. Можете ли да дадете примери за някои други Свети Троици?

Хаягрива: Брахма, Вишну, Шива.

Хари Лила: Сат, чит, ананда.

Друг: Хари, гуру, ваишнава.

Премананда: Радха, Кришна, Гурудева.

Свами Тиртха: Или Махапрабху и Радха-Говинда.

Павитра: Джаганнатх, Баладев, Субхадра.

Свами Тиртха: Рупа, Санатана, Рагхунатх. Мадан-Мохан, Говинда, Гопинатх. Толкова много Троици! Но тази – гуру, шастра, садху – е нещо много основно и много важно.

„Ние получаваме потвърждение от сърцето си, съкровено одобрение. Трябва да проследим нещата дотам, защото именно това ме е довело при моя гуру. Гуру е всичко. Но кой ме е отвел при моя гуру? Това е било вътрешното ми чувство, вътрешният водач. Не съм харесал нищо друго в обкръжението и вместо това съм избрал да последвам именно този съвет. Мнозина други нехаят да идват тук и мнозина може да осмиват този начин на живот, но кое ме накара мен да дойда тук? Не мога да се противя на това вътрешно одобрение, съзнание и искреност. Така че това е важен фактор и в края на краищата трябва да се опираме най-много на това вътрешно съзнание. Когато събираме насоки от писанията и когато търсим или разчитаме на съвет от садху, единственото, което ме е отвело дотам е моето вътрешно одобрение, моят вътрешен приятел. Ако не беше заради него, нямаше да дойда. И наистина, толкова много други не идват. Тогава кой ме е довел на това място?

Онзи, който искрено жадува истинското добро, никога не може да бъде измамен. Когато някой е истински търсач на истината, той никога не може да бъде подлъган. Кришна казва: „Мое скъпо момче, този, който искрено копнее по истината, никога не може да го сполети беда. Дори и привидно да изглежда, че го спохожда някакво нещастие по пътя, то е единствено, за да го обогати и усъвършенства.”

Мисля, че това е много важен въпрос: как да разпознаем тези свещени източници на информация? Как да разпознаем истината? Често имаме чувството: „Да, това е.” Но какво ще речете утре? „Съжалявам, не беше това.” На следващия ден, със същата твърда убеденост казвате: „Вчера не знаех, обаче днес вече съм сигурен.” Мисля, че много животи сме пропилели в това – чувствали сме се толкова убедени в нещо, а то после се е оказало измамно.

Въпреки всичко, би трябвало да има нещо, което да ни помага да открием реалността. Какво е то? Шридхара Махарадж не казва: „Това, или онова, а може би нещо друго…” – не, той веднага заявява: „Отвъд тази Света Троица е четвъртият принцип – сърцето ти, вътрешното ти одобрение”.

Виждам, че сте съгласни, харесва ви! Но има и условия за това. Какви са те? „Онзи, който искрено жадува истинското добро, истински търсач на истината” – такъв човек може да разчита на сърцето си, на вътрешното водачество. Докато не сме на това ниво… Нямаме друг източник, на който да разчитаме, с който да сме истински съгласни. Обаче трябва да сме много чисти и много искрени в това търсене, в това съкровено желание. Защото не стигнем ли до крайния предел, до ръба, до повратната точка в живота си, мисля, че винаги можем да се самозалъгваме.

(следва продължение)Leave a Reply