Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaNov

24


Когато настъпва промяна във времената, настъпват и проблеми. Затова светите люде в древността започнали да правят жертвоприношение. Когато и да има някакъв проблем, чрез жертва той може да бъде разрешен. Като се съберете със свети люде, проблемът може да бъде решен. По онова време те имали такъв широк поглед, че били загрижени за бъдещето на вселената. А какво е нивото на нашите проблеми? Как да се изхраня, как да оцелея от днес до утре… Малко по-малки проблеми от бъдещето на света или вселената. Въпреки това можем да приложим същия метод. Да се съберем със светци, да поговорим, да приемем съветите им, да направим някаква жертва в живота си – и това ще помогне на света да продължи да се върти.

 

В „Гопала Тапани Упанишад” се казва, че светците запитали Брахма: „Моля те, разтълкувай ни Гопал мантрата” – в края на тази мантра има „сваха” както и много други думи; и Брахма обяснил всички думи една по една като най-сетне рекъл: „Сваха накрая означава жертва.” От жертвата се върти целият свят.

 

Можете да опитате – когато имате проблем, направете някаква малка жертва. Няма нужда да изтезавате тялото си. Но малка жертва би била благотворна.Leave a Reply