Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
food-offered-to-krishna-660x400

(от лекция на Свами Тиртха, 05.01.2016, сутрин, София)

(продължава от предишния понеделник)

От трите вида предано служене, нека поговорим за първия: „Практика означава да въвлечем сетивата си в някакъв определен тип работа. Затова предано служене на практика значи да прилагаме различните си сетивни органи в служба на Кришна. Някои от сетивата са предназначени за придобиване на знание, а други – за изпълнение на онова, до което сме достигнали чрез мисъл, чувство и воля. Така че практика означава да заемем и ума, и сетивата си в практическо предано служене. Съществуват предписани методи как да ангажираме ума и сетивата си по такъв начин, че нашето спящо съзнание на любов към Кришна да се пробуди, точно както едно дете може да се научи да ходи с малко практика. Онзи, който не притежава вродената способност да ходи, няма как да я придобие, колкото и да практикува. По същия начин, Кришна съзнание не може да бъде пробудено просто чрез практика. Когато пожелаем да развием своята вродена наклонност към предано служене, има съответни процеси, които щом приемем и започнем да извършваме, ще доведат до пробуждане на непроявената ни способност. Такава практика се нарича садхана-бхакти.”[1]

Садхана. Мисля, всички знаем много характеристики на садхана-бхакти. Често се подчертава колко важно е да се спазват всички правила, предписания и препоръки, които ни се дават. Защо? Защото ако сме съгласни по някои въпроси, по някои основни принципи в живота и ако ги следваме, тогава сме защитени. Ако сме съгласни по въпроса, че „Целта на живота ми е да постигна чиста преданост”, тогава на практика трябва да се съгласим, че ще правим всичко възможно да постигнем тази цел. Това е садхана. Една част от садхана е да се къпеш. Това не е целта. Целта на живота не е да взимаш душ всяка сутрин. Обаче без това, рано или късно ще замиришеш. Ако пречистваме тялото си, умът автоматично също се пречиства – поне до известна степен. И тогава с това чисто тяло и охладен ум е по-лесно да се концентрираме върху практиката си.

Така че цялата тази основна информация за ежедневните житейски нужди е предназначена да благоприятства практиката ни. По същия начин, храненето е много популярен навик в човешкия живот. Повтаряме тази практика по доста пъти на ден. И ако внимавате с какво гориво захранвате колата си, трябва да сте внимателни и какво гориво давате на тялото си. В Англия, например, повече от 20 000 човека сипват в колата си погрешно гориво – в дизелова кола слагат бензин или обратното. И някои двигатели работят, а други отказват да работят след такова шокиращо преживяване. Но това не е най-голямата грешка, която може да направи човек; веднъж чух, че някой сипал течност за чистачки в резервоара – това било тотална щета. Дори хората в сервиза били смаяни. Никога не били виждали подобно нещо.

Така че ние допускаме грешки от време на време. Но трябва да сме внимателни в тези толкова елементарни неща – какво ядем. Защо да храним тялото си с неправилно гориво? И не е достатъчна просто една саттвична алтернатива. Защото и гълъбите се хранят много саттвично. Те ядат само зрънца, обаче не ги считаме за висш тип духовни авторитети. Или маймуната, например – тя се храни единствено с банани, но не е главният ачария. Така че просто саттвична алтернатива не стига; нуждаем се от осветена храна – тя е вярното гориво за тялото и за душата.

Садхана-бхакти включва и определена ритуална част, например как точно се прави пуджа, как точно се мантрува. И е много важно да се изучат всички правила и практики – просто за да бъде най-напред овладяно дивото животно. После, когато добиете контрол над него, можете да продължите нататък с по-финото култивиране.

Махадев: Гурудев, моят въпрос касае веганството, което е толкова популярно напоследък. Как ние, като ваишнави, се отнасяме към него?

Свами Тиртха: Считам веганския начин на живот за саттвична алтернатива – което не е лошо в този смисъл. Но ние приемаме принципа на прасадам, осветената храна, за по-висш принцип. Просто да избягваш определени храни – това няма да те спаси. Но да бъдеш свързан в този божествен кръговрат на енергии чрез предлагане и приемане – това ще те спаси.

А и какво да правим, като нашият скъп Кришна се е появил като краварче! Той обича масло. То Му е любимото.

Така че ако някой иска да практикува вегански начин на живот, мисля, че трябва да го насърчим: „Действай! Това ще те пречисти на саттвично и кармично ниво до известна степен.” Но нека разбираме, че жертвата е по-висш принцип от диетата. И ако, така да се каже, жертваме храната си, това е по-висша практика от просто избягването на този или онзи тип храна.

 

(следва продължение)

 

[1] „Нектара на предаността”, Глава 2Leave a Reply