Archives

Calendar

October 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
82573876_2230661453908932_3838841528646631424_o (1)

(от лекция на Свами Тиртха, 19.08.2015, вечер, Лудащо)
 
Парамвиджаяте шри кришна санкиртанам – „Нека съвместното възпяване на светите имена бъде победоносно навред!”[1] Както говорихме, нашият процес извира от божествеността, устремен е към божествеността и междувременно ни дава божествена практика. Ако се върнем назад във времето, ще открием една единна реалност. Различните части и елементи на тази реалност ни казват все същото. Имало е един Бог. Имало е един процес. Имало е един път. Имало е една мантра. Имало е само един вид практикуващи. И само едно свещено писание. Ако отидем нататък в бъдещето, в несъществуващото бъдеще, отново ще намерим един Бог, едно свещено писание, един метод, един път, една религия, една мантра. А каква е нашата цел сега, в настоящия момент? Да размисляме за миналото? Или да си представяме бъдещето? Не, нека ги обединим в този специален, божествен, подарен миг. 
За да има един Бог. Какъв Бог? Богът на наказанието? Богът на властта и на закона? Или Богът на милостта, Богът на любовта. Какво предпочитате? Има само един Бог. В края на краищата Неговата природа е анандамайи – съставен от божествено блаженство. От това божествено блаженство произтича всичко. 
Има само едно свещено писание. Ох, това е сложно. Кое писание? Има океан от писания. Което да изберем? Да вземем „Гита”? Не е лошо. Да вземем „Бхагаватам”? Още по-добре! Да изберем „Чайтаня Чаритамрита”? О, всички бхакти са щастливи! Или да скочим в нектарния океан от божествена сладост или раса – „Бхакти Расамрита Синдху”? Не, всички припадат дори само на брега на този океан. Обаче има само едно писание и то е записано в сърцата на чистите предани. Затова моето смирено предложение е да изберем това писание. 
Има само един процес. Самоизтезание? Суров аскетизъм? Или какво друго? Съществуват толкова много методи! Ала всъщност е само един – парамвиджаяте шри кришна санкиртанам, съвместното възпяване на светите имена. 
И има само една мантра. Само една мантра?! Та съществуват седемдесет милиона мантри на сътворението на тази вселена! Коя да изберем сред тези безброй много мантри? 
Яшода: Радхе-Говинда!
Свами Тиртха: Нека официалният ни избор е Харе Кришна маха-мантра. Но ако искате да скочите с плонж в океана от нектарна раса, може да вземете и някоя друга. 
И има само една религия. Мнозина си мислят, че съществуват множество различни религии, но има само една свръхрелигия – тази, която напълно ще засити сърцето ви, а именно – онзи специален метод, чрез който можете да удовлетворите Върховния Бог. Затова ни е нужно несекващо и безусловно настроение на служене. И така, единственото условие в духовния живот е да няма условия. Единственото условие е безусловната отдаденост.
 
1. „Шикшащакам” 1

 Leave a Reply