Calendar

May 2019
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
hand by hand

(от лекция на Свами Тиртха, 07.01.2013, сутрин, София)

(продължава от предишния петък) 

Трябва да се посветим на някаква много висша цел. Трябва да сме фанатични по отношение на нея. Обикновено ние не ценим фанатизма. Но как бихме могли да постигнем каквото и да било без голяма доза фанатизъм? Невъзможно е! Трябва да вложим усилията си, за да постигнем нещо. Ако не сте фанатици по отношение на вярата си, какво ще постигнете?

Да вземем за пример един спортист. Колко време е нужно, за да се постигне златен медал на Олимпиадата? Минимум 10 години тежки, денонощни усилия, ден след ден. Въпреки че това е просто някакъв златен медал на Олимпийските игри. Хората наистина си дават живота за своята цел. А нашата цел не е златен медал. Нашата цел е Златният Аватар. И през колко кризи трябва да премине един шампион? Не можете да си представите! Провали, грешки, а треньорът идва и казва: „Не, трябва да тичаш повече!” Чувстваш, че умираш, а той казва: „Продължавай!” И какво се случва накрая? Всички плачат, когато застанат на почетната стълбица и слушат националния си химн. А какво си мислят и чувстват там горе? „О, по дяволите миналото. Този момент си заслужава всичките проблеми.”

Така и за да станем свети, трябва да минем през всички тези трудности. Това не е състезание, преди всичко друго. Духовният живот не е състезание. Има много хубав пример за това. Обикновено най-интересната дисциплина в атлетиката е бягането на 100 метра. Какъв е световният рекорд? 9.58 – значи за по-малко от 10 секунди успяват да пробягат 100 метра. Това е невероятно! И казват, че спринтьорите не осъзнават какво се случва. Казват, че не е сигурно, че дишат през тези 10 секунди. Не знаят, тичат като в транс. Просто са отвъд обичайното ниво на съзнание. Сегашният световен шампион – не му знам името – каза: „Днес на земята живеят повече от 6 милиарда човека. В миналото, да речем, е имало още 4 милиарда. И аз съм най-бързият от всички тези 10 милиарда!” Представете си, това е вече нещо! Наистина, не го казвам като шега. Разбира се, един заек може да тича по-бързо от теб, така че не е кой знае какво, не си по-бърз от 20-те милиарда зайци. Но тъй или инак, ако можеш да си най-добрият сред цялото човечество, това е нещо велико! Затова всички тези 40-50 хиляди човека идват на стадиона, за да видят кой бяга най-добре. И знаете, през последните няколко години след Олимпийските игри винаги организират Параолимпийски игри. Там също имат 100 метра бягане. Прозвучал стартовият изстрел и те тръгнали. След няколко мига един от тях паднал. Паднал – това означава, че не можел да продължи да тича. Тогава човекът, който тичал най-отпред, по някакъв начин забелязал това. Спрял. И се върнал. И всички останали спрели и се върнали. Хванали се за ръце и изминали ходейки 100-те метра. Всички заедно. Духовният живот не е състезание. Кой е най-добрият, кой е пръв, кой е последен?

Има много примери как да се сдобием със свети качества. Не се притеснявайте, ако понякога спрете и се върнете при своя другар, при своя брат. Защото това не е моноспектакъл. И Кришна не се нуждае само от най-великите, от най-добрите, от тези, които са най-супер. Нуждаем се и от мъничките. Нуждаем се и от дребничките, и от глупавичките. Защото няма как да знаете кой е най-скъп на Кришна.

Каква е моята визия за софийския ашрам? Макар че тук аз виждам само шампиони… но има ли нужда, вие вървите ръка за ръка. Такава е моята визия. А вашата каква е? Моля ви, настройте визията си, в случай, че е различна.

И така, за да премахнем покривалото на невежеството и за да стигнем до истинското виждане, трябва да се развиваме. Да издигаме нивото си на осъзнатост; а ако имаме много висок идеал, много висока цел, тогава ще е много лесно да издигнем нивото си на осъзнаване. Защото в сравнение с тези идеали – безкористната божествена любов, екстазният плам на духовния транс – в сравнение с това всичко е незначително. Затова се препоръчва винаги да съзерцаваме лотосовите нозе на Бога. Вдигнете очи, не се вторачвайте в калта. Винаги спазвайте дхарма, не постъпвайте безнравствено. Гледайте надалеч, не под носа си и отдавайте почит на онези, които следва да бъдат почитани.

(следва продължение)

 Leave a Reply