Archives

Calendar

September 2020
M T W T F S S
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
35078665_2169033013326269_1242539287182835712_n

(от лекция на Свами Тиртха, 05.09.2015 сутрин, София)

„Някога светът бил претоварен от ненужната военна мощ на множество монарси, които в действителност били демони, но се представяли за царски особи.”[1] Ами вашето сърце – претоварено ли е то от някакво ненужно, тежко бреме? Да, обикновено е така. В сърцето и съзнанието ви действат определени сили. Те се представят за ваши царе и управници, но всъщност материалната им власт иска да ви обсеби напълно, да ви обладае като призрак. Те също имат своята военна мощ – кама, кродха, лобха[2] и много други стари приятели, работещи за тези царе, обзели сърцето ви.

„По това време целият свят бил в безпорядък…” Именно това се случва ако тези мними властници упражняват военната си мощ в съзнанието и ума ви – безпорядък. “…и богинята на Земята, известна като Бхуми, отишла да разкаже на бог Брахма за своите неволи, причинени от демоничните царе. Бхуми приела облика на крава и застанала пред Бог Брахма със сълзи на очи.”

Виждате ли, когато сме в беда е много благотворно да използваме женствената си нежност. Защото ако си в беда и се представяш за силен герой, едва ли ще намериш състрадателна помощ. Но ако дойдеш като смирена жена е лесно да намериш подслон. Тази планета Земя е представена от женско божество – Бхуми. Брат Слънце, сестрица Луна; татко Небе, майка Земя. Ако се представим в своето унизено, потиснато състояние пред нашия Бог, Той ще се смили. 

„Чувайки това, бог Брахма много се натъжил и незабавно поел към млечния океан, където обитава Бог Вишну.” И така, веднага щом в бедственото си състояние заемем смирена позиция и намерим помощ и подслон, те ще ни отведат до океана от нектар. Защото млечният океан, изворът на този космос, е източник на всички благословии на света.

„С бог Брахма тръгнали всички полубогове, начело с бог Шива, а Бхуми също ги последвала.” И така Брахма, като водач на тази космична структура, знаел къде е изворът, къде е отговорът. И всички останали полубогове последвали неговия пример – идете при по-висшия източник. Дори бог Шива дошъл с тях. Кой е бог Шива? Той е представител на Гурудев. Така че всичките ни помощници са там. Водачът на материалната вселена, най-висшият интелект в една космична структура, собственият ни Гурудев също е там, присъстват и всички полубогове. Къде е нашето място? Там, следвайки техните стъпки. И там е мястото, където обитава Бог Вишну.

„Пристигайки на брега на млечния океан, бог Брахма се обърнал с молитви към Бог Вишну, който преди вече бил спасявал планетата Земя в трансценденталния си облик на Вараха Дева.”

Това е решението: когато почувствате влиянието на илюзията или материалното оплитане – приемете смирена позиция, потърсете интелигентен водач, намерете своите помощници, полубоговете, и последвайте примера на своите духовни учители. Защото какво правят те? Всички се молят на Вишну, или на нашия Кришна, можем да кажем. Арадханам сарвешам вишнор арадханам парам[3] – „Всред всички различни видове обожание, обожанието на Бог Вишну е най-велико.” Всички тези толкова възвишени личности на практика обожават Върховния със своите молитви и медитации. Този пример трябва да бъде следван: ако искате да съхраните себе си, ако искате да помогнете на света или ако искате да удовлетворите Всевишния – нужно е обожание, арадханам. Има някакъв проблем, всички се молят за някакво решение: „Моля Те, Кришна! Ела и спаси света, а с него и мен!” И ако тази молитва е достатъчно интензивна, Той не може да устои. Върховно независимият Бог е принуден да изпълни дълга си да спаси Своите предани.

Но тук има нещо много, много важно: точната санскритска дума за полубог. Моля ви, запомнете тази дума! Дефиницията е тат приятрхам – един полубог живее единствено за Божието удовлетворение. Тат прияртхам: тат означава Върховния Господ, Бог Кришна. Прия означава „скъп”, „щастие”, или „непосредствено удовлетворение”. А атрха значи „цел”. Така че ако вашата цел е единствено щастието на Бога, тогава сте полубог. Как се чувствате? Порастват ли ви крила? Може би още не, но съсредоточете се повече. Тат прияртхам – това трябва да е нашата цел, да живеем единствено за удовлетворението на нашата възлюбена Божествена Двойка. Тогава незабавно се озовавате на съвсем различно ниво на съществуване. Това е нашият стремеж – да постигаме все по-висши и по-висши степени на посветеност. Каквито и неволи да има около нас, нека приключат; нека започнем нова глава и да се радваме на изначалната божествена природа, ананда природата на нашия Бог. Трябва много сериозно да се посветим на усъвършенстване. Посвещаваме се на практиката, която ще следваме, посвещаваме се на служенето към своите братя и сестри. Това не е самотен път, а обмен, общуване.

[1] Из „Кришна, източникът на вечно наслаждение” от Шрила Прабупада

[2] Похот, гняв, алчност

[3] Стих от „Падма Пурана”, цитиран от Шрила Прабхупада в „Шримад Бхагаватам”, 8.20.11 (и на много други места)

 Leave a Reply