Archives

Calendar

April 2021
M T W T F S S
« Mar    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
13043331_1752472541650976_5143168177877541463_n

(от лекция на Свами Тиртха, 08.01.2016 вечер, София)

(продължава от предишния понеделник) 

Въпрос: Какво е душата? Тъй като съм материално обусловена си мисля, че индивидуалността ми се намира в ума. И ако умът не работи, изгубвам себе си. Каква част от мен се намира в душата?

Свами Тиртха: Първата стъпка в науката на себереализацията е правилното разбиране за себе си. Трябва да анализираме: кой съм аз, кой пита, кой се чуди кое какво е? Дали тялото е това което се интересува дали е в клетката на ума; или е някой друг? Умът ли се намира в собствената си клетка и задава въпросите; или е нещо друго? Къде е моята самоличност? Къде е моята индивидуалност? Кой съм аз? Решаващи въпроси.

Всъщност това е отдавнашна задача пред човечеството. Преди петстотин години Санатана Госвами имал същите съмнения и същите въпроси. Той срещнал Чайтаня Махапрабху и попитал: „Не зная какво е душата. Кой съм аз? Защо ме тревожат всички тези материални конфликти? Каква е изначалната ми позиция? Някой да ми каже кой съм!” Тогава Махапрабху дал съвсем ясно очертан отговор. Той казал: дживера сварупа хая кришнера нитя-дас кришнера татастха-шакти бхеда-бхеда пракаш[1] – „Изначалната позиция на душата е да е свързана с Върховния Бог Кришна в любящо настроение на служене. Защото душата е междинна енергия на Бога, едновременно еднаква и различна с източника.”

Ако анализираме мъничко тази дефиниция, ще разберем много. Душата е гранична енергия на Бога – точно между свръх-духовната и материалната енергия. И така – енергия. Ние сме енергия! А какво е енергията? Светлината е енергия. Топлината е енергия. Любовта е енергия. Ето какво сме ние! Вие сте частица светлина, божествена светлина. Вие сте божествена искра. Нима не е красиво? Не сте някаква купчина мръсна материя! Вие сте част от божествената светлина! Шейсетина килограма вода, въглехидрати, едно-друго… това не струва нищо! Ние сме божествена енергия, идваща от божествен източник. Затова и принадлежим на този най-висш източник на всички енергии, на цялото сияние, на цялата любов. Животът идва от живот, съзнанието идва от съзнание и любовта идва от любов – това представляваме ние.

И така, ние принадлежим на божествената сфера – тя е нашият дом, нашият източник. А щом принадлежим там, значи споделяме някои качества. Бог е велик, ние сме мънички; обаче също имаме размер. Той знае всичко, ние знаем малко. Той е напълно блажен, ние сме отчасти блажени. Имаме общи неща с Него. Ако искаме да го кажем с други думи: ние сме синове и дъщери на Бога. Идваме от едно и също семейство. В същото време сме и малко различни, понеже Той е източникът, а ние сме еманациите. Той е велик, ние сме мънички. Той има една самоличност, а ние – различна. Той е уникален, втори като Него няма, и ние сме също толкова уникални и неповторими. Така че си приличаме, споделяме същата природа по качество, но в количествено отношение сме различни.

Имаме също и свое присъщо занимание, дълг – това е хармоничната, любяща връзка с Него. Така че душата е духовна, личностна енергия – това е, което сме ние. А енергията винаги принадлежи на своя източник. Щом произхождаме от този божествен източник, значи можем и да се завърнем към него. Затова не сме родени на тази планета Земя, за да умрем. Родени сме тук, за да научим, че съществува вечен живот. В това е големият ни шанс – да съумеем да го осъзнаем.

 

(следва продължение)

 

[1] „Чайтаня Чаритамрита”, Мадхя 20.108Leave a Reply