Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
mirror

Има множество различни методи, множество различни начини да се стремим към съвършенство. Кажете ми някои методи как да сторим това? Какво правят обикновено хората за своя духовен напредък? Ти какво правеше преди двадесет години?

Лилаватар: За духовния си напредък ли? Преди двадесет години си мислех, че за две години ще стана най-духовния човек, който някога се е раждал на планетата. И оттогава все отлагам…

Свами Тиртха: Скъпи мой, ще дойде някой да те научи на шестте процеса на отдаването и тогава ще станеш най-добрият. Но миналия път ти спомена, че преди двадесет години си правил своята садхана, за да постигнеш съвършенство, нали? Защото в началото си мислим, че с усилие можем да постигнем всичко. И повечето от бхактите започват така – спят на голия под, на отворен прозорец през зимата. Имах приятел, който даже имаше легло от пирони, което беше покрил с одеяло, но майка му не знаела и поискала да вземе някаква книга от рафта над леглото…

Ала по-късно, когато разбирането ни се шлифова малко повече, трябва да намерим по-подходящи или по-практични методи. В началото подобен суров тренинг може да е добър, защото ви разкрива каква сила можете да добиете от следването на определени правила и предписания. Но докато малко по малко напредваме, нашето разбиране за съвършенство също трябва да се променя, да се доближава все повече до същността. Не е достатъчно само да опитомите дивото животно, себе си, но трябва да култивирате и по-висши цели. Това е пътят на съвършенството. И в началото, с тези насилствени методи можем да си мислим: “О, постигнал съм нещо!” Но по-късно ще забележите, че онова, което сте постигнали със силата си е просто незначително. Или пък друг метод за постигане на някакви цели е интелектуалната ви сила, вашето знание. А знанието е сила, без съмнение. Но в друга своя песен Шрила Бхактивинода Тхакура казва: “В началото си мислех, че знанието ще ме направи мъдър, но накрая се оказа, че това огромно знание ме превърна просто в едно магаре. И когато ми е нужно, аз стоя тук с празни ръце.”

Досега разгледахме две различни нива, две различни идентичности на човешкото същество. Едната е телесната – да овладеем себе си, да надмогнем физическите импулси. А втората е нашият интелектуален враг. Ако си представите системата на чакрите, къде откривате тези нива – телесното и интелектуалното? Знаете системата на чакрите; колко чакри има? Седем чакри, добре. Колко чакри спадат към телесното ниво и колко към така нареченото интелектуално, или по-висше ниво?

Лилаватар: Не бих казал, че сърдечната чакра е интелектуална.

Свами Тиртха: Разбира се! И аз не бих го казал. И така, можем да кажем, че трите основни чакри, или трите долни чакри, първите три, принадлежат на телесното ниво – да поддържаш себе си, да продължиш рода и да си осигуриш здраве. А трите горни чакри принадлежат на така нареченото интелектуално ниво – да казваш истината, да имаш визия и да добиеш съвършенство. По средата между двете тройки остава само една чакра; това е третата идентичност на човешкото същество – нашето емоционално аз. И така, отначало започвате с долните чакри – да укротите дивия звяр. След това започвате с горните чакри – изследвате, търсите, проумявате. Оставяте се да се изгубите в лабиринта от знание, докато сърцето ви жадува за няколко капки нектар и се чувства пренебрегнато: „Не тялото, не ума! Моля те, обърни внимание и на мен!”

С отминаването на времето ще разберем коя е най-важната идентичност на човека. Ние сме емоционални същества. Въпреки че хората са наречени хомо сапиенс, съзнателни същества. Но можем също така да кажем и че хората са хомо емоционалис, ние сме емоционални същества. Затова практиката на шаранагати, практиката на отдадеността докосва вашата истинска идентичност, сърдечната ви чакра. И затова пречистването на сърцето е толкова важно. Всички силни, мистични, класически йога практикуващи също се съгласяват, че пречистването на сърцето е от решаваща значимост. Защото енергиите ви започват да се движат нагоре-надолу и която и от енергиите ви да е активирана на което и да е от нивата, те така или иначе ще пресекат това централно поле на вашата емоционална идентичност – сърцето.

Най-добрият начин за пречистване на това толкова важно ниво от нашата идентичност е възпяването на святото име. Мисля, че във всички религии има познание за силата на Божиите имена. В Стария Завет толкова почитат името на Бога, че дори не го произнасят – това е забранено. Последователите на Новия Завет знаят колко е важно то, затова в „Отче наш” се казва: “Да се свети името Ти”. В исляма колко имена има?

Пепи: Деветдесет и девет имена!

Свами Тиртха: Правилно, има деветдесет и девет имена, плюс едно. Има и стотно, но то е запазено за рая – да бъде произнасяно там. В нашия процес, в нашата традиция святото име е също много високо ценено. Знаем, че Богът има безброй имена. Защото щом Той е безкраен, край нямат и Неговите имена, качества, характеристики и богатства. Но има някои първостепенни имена и има някои второстепенни. Какъв е резултатът от второстепенните имена?

Отговор: Второстепенен.

Свами Тиртха: Добре, резултатът е истина, просто освобождение. Но какъв е резултатът от първостепенните имена? Това е най-висшият тип екстаз – према, или божествената любов, екстатичната божествена любов. Това е резултатът от първостепенните имена. И докато повтаряме имената на Бога, малко по малко огледалото на сърцето и също ще се пречисти. Затова ние повтаряме тази Харе Кришна маха-мантра: Харе Кришна Харе Кришна, Кришна Кришна Харе Харе, Харе Рама Харе Рама, Рама Рама Харе Харе. Ако го правите достатъчно искрено и молитвите ви достигат целта си, сърцето ви ще бъде пречистено.Leave a Reply