Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
lord-jesus-and-lord-krishna-sundara-fawn

Въпрос: Моят въпрос е следният: има една книга, наскоро излязла, която документира младостта на Исус Христос и в нея е описано, че годините между детството си и последните си години той е прекарал в Индия, по-специално в Кашмир, и е изучавал там науката, за която се говори тук. Какво е вашето мнение за тази версия, вярна ли е?

Тиртха Махарадж: Лично аз мога да приема тази теория. Защото е много необичайно да липсват почти двадесет години от живота на такава велика личност като Бог Исус. Много необичайно! Той изчезнал ли е или какво? Бил е въведен в храма, проповядвал е на висшите свещенослужители и не щеш ли е изчезнал за двадесет години. А пък след това се държи като обикновен дърводелец. Много е необичайно – тази липсваща част от историята. Всъщност това е период за всеки човек да натрупа повече знание, да учи, да научава. Ако разгледаме по-късните дейности на Исус и ако знаем нещичко за тайните и за мистичните сили на йогите, те са много подобни. Например, Бог Исус е можел да усмирява природните сили, бурята в морето. А според някои йога практики, човек може да се сдобие с такава сила, та да влияе на природата. Или другото: той е ходел по водата, което е още едно известно постижение на йога. Или пък, че е лекувал с дланта си, което отново се практикува на Изток. Или най-славното му и известно действие – че той на практика е умрял, а после е възкръснал – което се практикува от някои йоги. Те забавят телесните функции, погребват се на двадесет метра под земята в ковчег за две седмици, после някой ги изважда и те се връщат към живот. Много необикновено! Цялата християнска вяра се основава на възкресението на Исус Христос, а йогите могат да го правят, при това без да създават религия около това.

Подобни действия били изключително необичайни в западната част на Средния Изток, но някои хора били много добре запознати с тях на Изток, в Индия. Или, ако се опитате да сравните ученията на Бог Исус и източния начин на мислене, ще откриете много паралели. Въпреки че се казва, че дори в Новия Завет само около 6-8 % от думите могат да се считат за негови оригинални изказвания. Но както и да е, това е различен въпрос. Така че можете да откриете много паралели, много прилики между начина му на живот и липсващото време, също и в дейностите и ученията му. Можем да речем: съвпадение. Обаче ако отидете в Кашмир и попитате хората от едно определено село – забравих името на селото – където се съхранява гробницата на Иса, името е Иса, и те имат Упанишад, откровение, което се нарича Иса Упанишад. А обикновено Упанишадите, тайните учения, понякога са наречени по името на учителя. Местните свещенослужители, които се грижат за гробницата, ще ви кажат, че да, някой се е завърнал, дошъл е в Индия от Запад като проповедник. Божий син, наричал се е Божий син. Имало е един руски пътешественик, Александър Нотович, който мисля че в края на деветнадесети век е пътувал до различни места в Кашмир и Тибет, и е срещнал монаси, които имат знание за Исус. Има някои писания в източните манастири, описващи някои дейности на Исус. Казва се, че той е пътувал дори до Джаганнатха Пури, дори до Бенгал – на практика Иса е пропътувал цяла Индия.

Но това си зависи от човека – дали някой приема тези версии или се съмнява. Разбира се, не бива да поставяме под въпрос вярата и основните принципи на християнството. Но някои хора казват, че след като прочетат „Бхагавад Гита”, например, разбират Библията много по-добре. Защото езикът или темата са едни и същи – любовта към Бога и божествените теми – но някои въпроси са може би по-подробно, разнообразно и пряко предадени.

Ние уважаваме вярата на всички чистосърдечни практикуващи и сме сигурни, че следвайки всеки авторитетен, автентичен път човек може да се завърне обратно у дома, обратно при Бога. Така че паралелите са поразителни. Трябва да се замислим. И още повече – трябва да се замислим също и, ако Бог Исус се завърнеше, защото половината свят очаква второто пришествие на Бог Исус, ако той дойдеше в оранжеви дрехи, с обръсната глава, танцувайки и пеейки, но със същото послание, бихте ли го разпознали? Или ще кажете: “О, това е нещо странно за мен, къде му е брадата?” Трябва да достигнем до същината. А ако разгледате ученията, едва ли ще откриете някакви огромни противоречия.

Това показва, че ние всички сме братя и сестри. Не само в нашия храм или в православната църква – обаче римо-католиците не са наши братя, какво да говорим за будистите или евреите, тези или онези… Религията разделя хората. Вярата обединява. Защото религията е относителна. Вярата е абсолютна, трансцендентална. При все това, придържайте се към религиозните практики. В името на това да обединим всичките „и аз не знам какво” не бива да изоставяме своите практики. Нашите учители имат това виждане. Когато попитали Шрила Прабхупада дали е добре да се обръща вярата на хората или не, той казал: “Не е необходимо да се обръща вярата им.” Казал: “Ако си християнин, бъди добър християнин. Ако си мюсюлманин, бъди добър мюсюлманин.” Извършвай практиката си искрено, дълбоко. Ако си преданоотдаден, бъди преданоотдаден. Защото божествената любов е отвъд религиозните формалности. И Бог не членува в никоя религиозна организация на планетата Земя.

 Leave a Reply