Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(от лекция на Б.К.Тиртха Махарадж, 9 септември 2005, Ахтопол)
Каквото и да ни се случва, може да бъде трансформирано. Хората не страдат от нещата които ги сполитат, а от начина по който ги оценяват.
Нека развиваме ценностите и преценките си по такъв начин, че да сме способни да приемаме всичко добре – каквото и да идва към нас, да го приемаме добре. Считам, че това е една уместна дефиниция за развитие – да успяваме да приемаме уроците, които ни връхлитат по все по-правилен начин.
Но развитието не бива да бъде себично. Не трябва да запазваме впечатленията си само за себе си. Също и познанието не бива да пазим за себе си, но нека да събираме тези ценни съкровища заради другите. Наблюдавал съм какво правят людете на морския бряг. Вие заглеждали ли сте се? Навеждат се и събират камъчета. Всички го правят! Някак е естествено да се наведеш и да си вземеш нещо, да потърсиш нещо. А когато го СПОДЕЛИШ, когато го дадеш на другите, тогава се случва красотата, обменът.
По същия начин ние събираме камъчетата и мидичките в живота си. Но не бива да сме такива егоисти, че да ги пазим всичките за себе си. Дайте и на другите. Каквото и да сме постигнали в духовния си живот, в духовното си развитие, трябва да го използваме в служба на останалите. Дали е малко или голямо няма значение – използвайте го за доброто на другите.
Ако сте били отнесени от тъмна вълна, дайте начало на светла вълна! Разбира се, какво е тъмната вълна? Тъмната вълна идва от тъмния Бог. А сияйната вълна идва от сияйната Богиня. Така че какво значение има дали вълните са тъмни или светли? Те са за наше благо.


Leave a Reply