Archives

Calendar

June 2020
M T W T F S S
« May    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
008_Ram-Omkar (1)

(от лекция на Свами Тиртха, 20.08.2015, сутрин, Лудащо)

(продължава от предишния понеделник)

Бих искал да помислим върху някои названия, споменати в списъка с Хилядата имена на Вишну. В 27-ми стих се казва: сиддхарта, сиддха-санкалпа, сиддхи-да, сиддхи-садхана. Сиддхарта Абхай Чаран Прабху?

Абхай Чаран: Сиддха означава „съвършен” – това е специална граматична форма, минало причастие; самата граматическа структура показва, че става дума за постигнато съвършенство. Артха, втората част, има множество различни значения, но едно от важните е „ценност”. Ала означава също и „цел”. Така ако съединим двете части, виждаме една много превъзходна цел. Съвършенството като цел; или съвършенството постигнато като ценност.

Свами Тиртха: Сиддхарта е принц, много известен принц, прославен по цялата Земя. Много популярен в наши дни. Виждаме го в списъка с хилядата имена. Значи всички тези, които са привлечени от принц Сиддхарта, всъщност следват нашия път.

Но ако го анализираме наопаки, в обратен ред, което е много показателен метод, тогава можем да кажем, че това е съвършенството на всяка цел или постигането на всички ценности – сиддха-артха. Тогава това име ни предизвиква да застанем лице в лице със себе си – къде е нашето осъществяване, къде е нашето съвършенство и каква е целта ни?

Така че Сиддхарта, това име, нека винаги ни напомня за нашия стремеж към съвършенство. А какво е съвършенството на живота в преданост?

Отговор: Да станем чисти предани.

Свами Тиртха: Да. С какво качество в сърцето можете да постигнете това?

Отговор: Чистота и пълна посветеност.

Свами Тиртха: Още нещо? Нима можете да го постигнете с каменно сърце? В живота в преданост съвършенство означава специфично качество на сърцето. Не става въпрос да не сте получавали сърдечен удар. Не означава всички камери и клапи вътре да работят добре. От друго качество се нуждаем. Качеството на сърцето на чистия предан е само два типа. Едното е малко твърдо – твърдо колкото масло. Маслото не е особено твърдо, но все пак има форма, има очертания. Обаче ако добавите още една съставка към маслото – какво предлагате да смесим с това масло?

Отговор: Мед.

Свами Тиртха: О! Нека добавим няколко капки мед! Когато смесите маслото с мед, то става като сметана – толкова меко! И така, това е едното качество на преданото сърце, и то по-твърдия тип – масло примесено с мед. А какъв е другият тип ваишнавско сърце? То е течен нектар.

Ако прескочим на 54-ти стих, там ще видите сомапо’мритапах. Сомапах означава „да пие сома. Амритапах – „да пие амрита”. Амрита е „течен нектар”, сома също е „течен нектар”; така че ако сърцето ви стане… рубедо, течен нектар, нашият Бог е готов да пийне няколко капки от вашето сърце.

Дотук с романтиката; нека слезем обратно на Земята.

Въпрос: Дали мекото сърце е дар от Бога?

Свами Тиртха: Казах дотук с романтиката. „Работете сега, самадхи по-късно”[1]. Но мисля, че гуру също може да помогне в това. Мекото сърце е дар от ваишнавите. Защото ние принадлежим към школа. И тези, чието сърце е омекнало, могат да ни помогнат да размекнем и своето. Защо? Защото тяхната сила е по-голяма от нашата съпротива. В това е надеждата ни – че нашата парампара е по-силна от самите нас.

(следва продължение)

1. Цитат от Шрила Прабхупад

 Leave a Reply