Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Как да проповядваме, как да покажем по такъв начин бхакти на хората, така че те да се осмелят да скочат в тъмнината. Как да проповядваме? Нека ви разкажа една история.

Когато била отпечатана първата унгарска “Бхагавад Гита”, нашият Гурудев занесъл едно от копията на тази “Гита” на Шрила Прабхупад във Вриндавана. Бил сезонът на манго. Знаете, Шрила Прабхупад много обичал манго. Имал си и един любим сладкиш. Кой бил любимият сладкиш на Шрила Прабхупад? Сандеш. Опитвали ли сте някога сандеш? И така, Гурудев купил от пазара няколко манго и малко сандеш. И с плодовете, сладкиша и “Бхагавад Гита” отишъл при Шрила Прабхупад. Знаете, в Индия увиват всичко във вестници. Прабхупад развил плодовете манго, помирисал ги, опипал ги дали са достатъчно зрели и казал на един бхакта: “Иди да ги обелиш и ми ги донеси.”През това време той разглеждал “Гитата”, винаги бил много доволен, когато имало някакви постижения, и заедно с Гурудев обсъждали някакви философски теми, когато сандешът и манго пристигнали. Прабхупад започнал да се храни и сетне казал: “Виждаш ли, това е най-добрият начин да се проповядва – първокласна философия, първокласен прасадам.”

Затова давайте на хората нещо сладостно. Философия с много високо качество, първокласни аромати, благовония, добри хора, хора с качества; е, има и служене, обаче пеене, танцуване, ядене – светата троица на Гаудия Ваишнавизма. Прабхупад казва, всеки харесва такъв процес, където можеш да ядеш, да танцуваш и пееш. Но това е ПР. Някой трябва и да мие тенджерите.

Въпреки всичко Кришна е всепривличащ. Независимо от всякакви лоши новини, Той ще упражни привличащата си сила върху хората. И ако се стараем да следваме Него и духовните си учители по скромен и хубав начин, тогава ще срещнем хубави хора.Leave a Reply