Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
SriKrishna-Arjuna

Тиртха Махарадж: Всички ли знаят „Бхагавад Гита”?

Някой: Знаем, че „Гита” съществува, но не знаем всичко за нея.

Тиртха Махарадж: Същото е и с мен. Зная, че съществува, но толкова много тайни са скрити в нея, без предел! Все пак, да ви дам малко информация за „Гита” – тя е Божествената Песен. Трябва да разбираме, че това са преките думи на Върховния Бог. Затова трябва да внимаваме в тези думи. „Бхагавад Гита” е много свято свещено писание. Както казахте, тя е пълна с тайни и един живот не стига, за да се проумеят всички тези тайни. При все това нека се стремим да разбираме все повече и повече.

Това е разговор между Върховния Бог, Кришна, и Неговия добър приятел и ученик, Арджуна. Можем да кажем, че тя е учебник по това как да убедиш другия. “Лесният начин да убедиш своя партньор”. Знаете този тип книги: “Лесният начин да…” или “Тридесетте точки за постигането на успеха”. Така че в някакъв смисъл това е наръчник как да убедите другия човек. Защо? Защото Кришна, самият Бог, имал становище, имал цел, която да осъществи. Имал и приятел, Арджина – символът на човешкото същество, противопоставящо се на божествената воля. Така че Арджуна – това сме аз и вие. Защото цял живот ние се опитваме да противоречим на Божията воля. Той си има цел, обаче ние сме на друго мнение. Макар че, знаете, не сме в една и съща категория, понеже Той е създал цялата тази вселена, а ние сме създали единствено дребните проблеми в живота си, те са нашето творение. Това е като при борците и боксьорите – съвсем лека категория и шампион тежка категория.

Така че това е символ, притча, как едната страна убеждава другата. И какво се случило? Божественото становище надделяло. Затова, ако искате да убедите другите по дадена тема, следвайте този пример. Защото Кришна много нежно, внимателно се отнася към Арджуна, напътствайки го, помагайки му да разбере какво трябва да бъде сторено, ала така, че измъкване няма. Няма изход, няма друго решение на тази гатанка, освен да кажеш „да”. Съвсем просто, решението е съвсем просто: кажи „да”. А е толкова трудно да се научи това! Но този живот е, за да се учим.

 

 Leave a Reply