Archives

Calendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
ssm_sp

„О, Ваишнава Госвами, моля те, бъди милостив към мен. Освен теб никой не може да освободи падналите души. Къде бих намерил някой друг толкова милостив, просто в присъствието на когото всички грехове побягват надалеч? Ако човек се къпе многократно в свещената Ганг, той може да се пречисти; но твоята сила е толкова голяма, че падналите души се пречистват просто като те видят. Святото име може да освободи тези, които извършват оскърбление спрямо Бог Хари, ала ако някой оскърби теб, за него няма шанс за спасение. Сърцето ти е обител на Шри Говинда, а Говинда винаги казва: „Ваишнавите живеят в Моето сърце.” Във всички възможни бъдещи животи, които мога да имам, жадувам прахта от твоите лотосови нозе. Моля те, считай Нароттама за Свой и бъди милостив към него.”[1]

Много съм благодарен на всички ви, че сте дошли, това е една много добра възможност да празнуваме. Присъствието ви ми напомня моя дълг, защото дългът ми е да извършвам служене към по-висшестоящите ваишнави. Чувствам се много щастлив, защото имам мнозина висшестоящи. В действителност висшестоящите седят откъм отсрещната страна на храмовата стая, а по-маловажният седи отсам.

Но струва ми се, че днес сте дошли за някакво празненство. Какво празнуваме? Моля ви, недейте да чествате човека, чествайте таттва. Нека честваме истината – онази духовна същина, която променя живота ни – защото това е божествената сила. И ако тази божествена сила докосне живота ни, тя променя мисловните ни модели, а има шанс да промени дори идентичността ни. Може да си мислите, че даден човек прави това; съжалявам, но то се извършва от божествената функция. Самата институция, гуру принципът ни въздейства. И затова ако честваме един от множеството гуру, на практика честваме всички гуру. Така че не ставайте жертви на гуруизма. Нуждаем се не от култ към личността, а от божествена култура. Личностна култура – това е, от което имаме нужда. Самастах-гуру е общото тяло на гуру, всички представители на тази божествена функция.

„Просто като те видят, о Ваишнава Госвами, греховете побягват надалеч и аз се чувствам пречистен”. Три велики личности от нашата школа се споменават във връзка с това. Единият е Шрила Прабхупад, който е емблематичен духовен учител. Вторият е Шрила Шридхара Махарадж, който също е много емблематичен духовен учител. И третият е Шрила Пури Махарадж, Бхакти Прамод Пури Махарадж; той също е една много благородна и емблематична фигура на гуру-таттва и гуру в личност. Защо? Ние имаме различни подходи към своя духовен учител. Да речем, можете да го слушате. Много е необичайно, но все пак понякога се случва. Приемате съвета; или пък го пренебрегвате; или наскърбявате учителя си. Има разни начини да се подходи към един духовен учител.

Основен подход към духовния учител е служенето, нали? Казва се, че стремежът на всички ваишнави е едно много специфично състояние, наречено екстаз. Такава е амбицията на всички различни ваишнави. И се казва, че да служиш на Шрила Прабхупад – това е било екстаз. Служейки му е можело да се почувства онази специална сила, което бе спомената и в тази песен. Има и друг подход към духовния учител – той се нарича слушане, внимание към думите му. И се казва, че просто внимателно да слушаш Шрила Шридхара Махарадж – това е било екстаз. Дори не се е налагало да му служиш кой знае колко – достатъчно било да слушаш, да внимаваш, и това било екстаз. Но знаете, с напредването на Кали Юга способностите на ваишнавите намаляват. И така, за Шрила Прабхупад било малко служене, за Шрила Шридхара Махарадж било само слушане. Но в крайна сметка, на Шрила Пури Махарадж не се налагало да му служиш, не се налагало да го слушаш – достатъчно било да го видиш. Защо? Защото той бил като дядо на всички ваишнави, без значение от коя школа, държава или мисия са… Бил много стар и слабичък, през цялото време седял в стаята си, без да се движи, без да излиза навън. Всички идвали, влизали в стаята му и молели за благословии. И в погледа му човек можел да прочете: „О, присъствието ми тук е ценено. Той ми вярва, харесва му, че се стремя.”

Това е празник. Ако помним, че като служим, като слушаме, като виждаме чистия предан можем да напредваме – това е истински празник.

 

(следва продължение)

[1] Еи баро каруна коро – предана песен от Нароттам дас Тхакур

 Leave a Reply