Archives

Calendar

August 2020
M T W T F S S
« Jul    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
20170930_115657

(от лекция на Свами Тиртха, 21.08.2015 вечер, Лудащо)
 
Всичко е въпрос на култивиране. Ако искаме да извлечем нещо от живота си, трябва да култивираме правилно. И вместо, и отвъд всички официални формалности, позволете ми да споделя с вас това, което ми е най-свято, най-скъпоценните ми съкровища. Знам, че вие също сте много посветени търсачи не само на истината, но на нещо реално. Защото има факти, има истина, но има и реалност. И моля ви, обмислете дълбоко разликата между трите: фактите, истината и реалността. Истински вярвам, че трябва да посветим живота си на това да открием тази реалност, Прекрасната реалност – отвъд фактите и истините. Защото истината никога няма да ви направи щастливи. Истината не може да разтопи сърцето ви, не може да засити най-дълбоките копнежи на самата ви сърцевина. Но винаги, когато видите колко вечен е съветът на Шрила Рупа Госвами, незабавно чувствате удовлетворение най-навътре в сърцето си. 
Така че ако ми позволявате да споделя с вас нещичко от моята колекция, на първо място това са ваишнавите. И можем да цитираме доказателства от шастрите защо: „Тъй като те са много скъпи на Кришна, затова ако искате да уловите Кришна, трябва да хванете тези, които Той обича”… Но това е просто факт. Знаем, че садху-санга, ваишнавата като принцип, общуването със светите люде – това е основна практика, основен елемент на живота в преданост. Като например: садху-санга, нама-киртан, бхагават-шраван, матхура-вас и шри-мурти шраддхая-сева[1]. Но това е просто истина. Да се общува със светците, да се възпява святото име, да се изучава „Бхагаватам”, да се живее на свято място, да се обожават муртите – все пак това е просто истина. Но къде е реалността на ваишнава-таттва? Реалността са вашите братя и сестри. Тогава това не е вече някакъв принцип, а жива и близка реалност. 
Когато срещнах бхактите, мисля, че бях запленен на мига. Обаче знаете ли, аз съм сдържан и много бавен човек. Отне ми пет години да се присъединя напълно. Но примерът, който виждах в живота на преданите, беше много убедителен. Така че най-голямата печалба в живота ми бяха моите братя и сестри. А най-голямата загуба в живота ми беше когато нашето служене ни разделяше. Затова смирено ви моля: обърнете внимание на ваишнавите край вас. Те са дар от Бога. 
А сред ваишнавите има един диамант в короната. Не мисля, че трябва да навлизам в много подробности и обяснения кой е този диамант. Но Кришна ни бе пратил един ангел спасител. А след това Радхика си го взе. Нашият Гурудев бе изпратен като спасител от Кришна; после Радхика го повика обратно. Той беше скъпоценен за всички нас. Беше силата за живот на своите ученици, средоточието на внимание, героят, примерът, абсолютната точка, която превръща теорията в практика. А също и партньор на футбол, партньор на шах… и по толкова много други начини той беше единственият. 
А някои други парченца от тази колекция – това сте вие. Затова моля ви, дръжте се като такива. Много пъти бхактите ме питат: „Какво да правим?” И често отговорът е: „Сияйте!” Да сияете – защо? Защото можете единствено да сияете, ако сте в духовната си самоличност. Ако сте в телесно съзнание или идентичност, не можете да сияете. Така че това не е лесна инструкция. Трябва да свалите коженото си палто. Трябва да свалите костюма си. Трябва да махнете всички телесни и умствени слоеве, които сте навлекли, за да просияе душата ви. 
За някои редки предмети хората казват: „О, това е колекционерски артефакт”. Помагайте си един на друг да добиете такива качества. Всички имаме нужда от мечти, всички имаме нужда от идеали, за които да живеем. А тази красива концепция, че Божествената Двойка е най-висшата реалност – тя не е просто факт, не е просто истина – това е прекрасната реалност! Ако можем да се посветим в служене на тази прекрасна божествена реалност, животът ни несъмнено ще бъде възвишен и успешен. 
Всичко е въпрос на култивиране. Всичко е открито за вас – затова моля ви, култивирайте, навлизайте все по-дълбоко и по-дълбоко. Събирайте съкровищата си, израствайте в предаността, съхранявайте идеалите си и споделяйте блаженството, което сте открили. 
 
1. „Чайтаня Чаритамрита”, Мадхя, 22.125


Leave a Reply